Patvirtinta: japonai kosmose atliko žygdarbį

Du į asteroidą išsiųsti Japonijos Aeronautikos tyrimų agentūros (JAXA) misijos „Hayabusa 2“ robotai ne tik pasiekė savo misijos tikslą – asteroidą Ryugu – bet jame ir sėkmingai nusileido. Du asteroidaeigiai (angl. rovers), pavadinti 1A ir 1B – o bendrai vadinami „Minerva II-1“ – ant asteroido nusleido penktadienį, rugsėjo 21 d., bet sėkmingo nusileidimo patvirtinimo teko laukti dar dieną.

 Kadras, padarytas MINERVA-II1A šuolio metu. Asteroidaeigiai sukurti taip, kad asteroido paviršiumi ne riedėtų ar ropotų, bet šuoliuotų – tai patogiausias būdas judėti mažos gravitacijos sąlygomis.<br> JAXA nuotr.
 Kadras, padarytas MINERVA-II1A šuolio metu. Asteroidaeigiai sukurti taip, kad asteroido paviršiumi ne riedėtų ar ropotų, bet šuoliuotų – tai patogiausias būdas judėti mažos gravitacijos sąlygomis.<br> JAXA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-24 20:38, atnaujinta 2018-09-25 14:13

„Atsiprašome, kad privertėme jus laukti! „MINERVA-II1”, susideda iš dviejų asteroidaeigių, 1a ir 1b. Patvirtiname, kad abu asteroidaeigiai nusileido ant Ryugu paviršiaus. Jų būklė gera ir robotai persiuntė nuotraukas bei duomenis. Taip pat patvirtiname, kad jie juda paviršiumi“, – rašoma misijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“:

Kiekvienas iš mažųjų robotų sveria 1,1 kg, ir jie sukurti asteroido paviršiumi ne riedėti ar ropoti, bet šuoliuoti – tai patogiausias būdas judėti mažos gravitacijos sąlygomis. Asteroidą Ryugu, esantį už 280 milijonų kilometrų nuo Žemės, misija pasiekė per beveik pusketvirtų metų – startas iš Žemės įvyko 2014 m. gruodžio 4, o asteroidą pasiekė šių metų birželio 27.

iki šiol vieninteliai įrenginiai, kuriems pavyko įvykdyti švelnų nusileidimą ant asteroido, buvo NASA’os „NEAR Shoemaker“, 2001 m. nusileidęs ant asteroido Eros ir pirmasis „Hayabusa“ zondas, kuris neilgai išbuvo ant asteroido Itokawa paviršiaus 2005-aisiais. Dar viena panaši misija buvo sėkmingai įvykdyta 2014-aisiais m., kai Europos Kosmoso agentūros (ESA) zondas „Rosetta“ ant kometos 67P/Churyumov-Gerasimenko nuleido modulį „Philae“.

Stebėti misijos eigą ir duomenis realiu laiku galima oficialioje misijos svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.