NASA apie nepavykusį rusų skrydį: tai buvo paleidimas, apie kokį galima tik svajoti

Nepaisant „Sojuz“ avarijos, kita įgula į TKS turėtų pakilti gruodį, sako NASA vadovas Jimas Bridenstine'as.

 Nepavykęs spalio 11-osios „Sojuz“ skrydis.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Nepavykęs spalio 11-osios „Sojuz“ skrydis.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 11:46 AM

Avarija įvyko spalio 11 dieną, dėl to NASA astronautą Nicką Hague'ą ir kosmonautą Aleksejų Ovčininą gabenusi kapsulė turėjo atlikti avarinį nusileidimą Kazachstane vos po kelių minučių nuo starto. Incidento tyrimas buvo produktyvus, ir „Sojuz“ raketos tikriausiai ant žemės neužsibus, spalio 23 dieną JAV nacionalinės kosmoso tarybos susitikime Vašingtone sakė sakė J.Bridenstine'as.

„Tikrai gerai suprantame, kokia yra problema, – sakė Bridenstine'as. – Dabar aiškinamės dar nuodugniau, kad galėtume užtikrintai vėl jas paleisti.“

Detaliau problemos esmės jis nedėstė. Bet dabar didžiausias dėmesys nukreiptas į vieną iš keturių „Soyuz“ pradinių greitintuvų, kurie prieš skrydį galėjo būti neteisingai pritvirtinti. „Roskosmos“ atstovai sakė užbaigsiantys incidento ataskaitą iki spalio 30 dienos – nors kada šis pranešimas bus paskelbtas viešai, nėra aišku.

„Roskosmos“ atstovai taip pat sakė norintys prieš naudojant raketą astronautų skrydžiams, atlikti tris nepilotuojamus „Sojuz“ startus. Pagal dabartinį tvarkaraštį, kitos įgulos startas turėtų įvykti gruodžio 20 dieną, sako J.Bridenstine'as.

„NASA persigrupuoja, keičiame planus ir rengiamės vėl kilti, – sakė jis. – Per pusantro mėnesio laukia ne vienas „Sojuz“ raketų startas, o gruodį tikimės vėl savo įgulą kelti Tarptautinę kosmoso stotį „Sojuz“ raketa.“

Naują įgulą sudarys NASA astronautė Anne McClain, kosmonautas Olegas Kononenko ir Kanados kosmoso agentūros siunčiamas Davidas Saint-Jacquesas. Bet Nickas Hague'as ir Aleksėjus Ovčininas, ištvėrę spalio 11–osios avariją, savo šansą dar gaus – tą žada pažadėjo tiek NASA, tiek „Roskosmos“ atstovai.

„Jie nėra laimingi, – pasakoja J.Bridenstine'as. – Jie nori būti Tarptautinėje kosmoso stotyje, ir negali sulaukti, kada vėl galės skristi. Esame dėkingi už jų entuziazmą.“

NASA taip pat džiaugiasi, kad Sojuzo avarinė skrydžio nutraukimo sistema spalio 11 dieną suveikė būtent taip, kaip ir turėjo, pridūrė jis.

„Svarbu pažymėti, kad, nors tai ir neįvykęs paleidimas, tai buvo ko gero sėkmingiausias nepavykęs paleidimas, apie kokį tik galima svajoti“, – sako J.Bridenstine'as.

Tai buvo ketvirtas naujai sudarytos Nacionalinės kosmoso tarybos susirinkimas, kuriam pirmininkauja JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as. Šiame susitikime pagrindinis dėmesys buvo skiriamas Kosmoso pajėgų steigimui – šeštos JAV kariuomenės atšakos, kuriai prezidentas D. Trumpas skiria prioritetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.