NASA atskleidė viską, ką žino apie „ateivių laivu“ pravardžiuojamą asteroidą

NASA publikavo naują ataskaitą, kurioje detalizuoja viską, kas agentūrai žinoma apie beprecedentį tarpžvaigždinį objektą, pernai užfiksuotą skriejantį per mūsų Saulės sistemą.

 NASA publikavo naują ataskaitą, kurioje detalizuoja viską, kas agentūrai žinoma apie beprecedentį tarpžvaigždinį objektą, pernai užfiksuotą skriejantį per mūsų Saulės sistemą.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 NASA publikavo naują ataskaitą, kurioje detalizuoja viską, kas agentūrai žinoma apie beprecedentį tarpžvaigždinį objektą, pernai užfiksuotą skriejantį per mūsų Saulės sistemą.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Teorija skelbia, kad kad tai gali būti kosminis laivas, turintis nedideles angas, per kurios išleidžiamos dujos veikia kaip postūmio varikliai, koreguojantys greitį ir kryptį.<br>  NASA/JPL-Caltech iliustr.
 Teorija skelbia, kad kad tai gali būti kosminis laivas, turintis nedideles angas, per kurios išleidžiamos dujos veikia kaip postūmio varikliai, koreguojantys greitį ir kryptį.<br>  NASA/JPL-Caltech iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-16 09:01

Oumuamua – havajietiškai tai reiškia „pirmas, atvykstantis iš toli“ – pirmą kartą buvo užfiksuotas Havajų universiteto teleskopų 2017 m. spalį (ir ilgainiui įžiebė teorijas, kad tai gali būti saulės burėmis varomas ateivių kosminis prietaisas).

Netrukus po to, kai objektas buvo pastebėtas, jo kryptimi buvo nukreiptas orbitinis Spitzerio teleskopas. Šis įrenginys seka kometas infraraudonuoju spektru ir informaciją apie jas renka iš išskiriamos šilumos. Tačiau Oumuamua šiam teleskopui buvo pernelyg blyškus net tada, kai jis skriejo arčiausiai Žemės praėjusių metų rugsėjį.

„Oumuamua nuo pat pirmosios dienos buvo pilnas siurprizų, tad mums labai smalsu, ką parodys Spitzeris, – sakė vyriausias projekto tyrėjas Davidas Trillingas. – Faktas, kad asteroidas buvo per mažas, kad jį užfiksuotų šis teleskopas, yra labai vertingas rezultatas“.

Šis „neaptinkamumas“ Oumuamua daro dar keistesniu. Kadangi Spitzeris jo neužfiksavo, mokslininkai galėjo nustatyti jo maksimalų dydį – bet ne formą. Astronomai sukūrė tris skirtingas dydžio projekcijas, darydami prielaidą, kad Oumuamua turi „sferinį skersmenį“ – apie 440 metrų, 140 metrų ar net 100 metrų. Šis mažas dydis atitinka anksčiau šiemet skelbtą teoriją, kad tai gali būti kosminis laivas, turintis nedideles angas, per kurios išleidžiamos dujos veikia kaip postūmio varikliai, koreguojantys greitį ir kryptį.

„The Astronmical Journal“ publikuotoje ataskaitoje ekspertai teigia, kad asteroidas taip pat gali būti iki 10 kartų daugiau atspindintis šviesą, nei įprastos Saulės sistemos kometos – bet planuoti ateivių sutikimo vakarėlį dar per anksti: kometos albedas (santykinis dydis, rodantis atspindėto elektromagnetinio spinduliavimo dalį, t. y. kiek procentų spinduliuotės atspindi paviršius ar kūnas) su laiku gali keistis. Kai kometa praskrieja arti Saulės, ledas jos paviršiuje gali sušilti ir pavirsti dujomis, kurios tada nuo paviršiaus nubloškia dulkes ir purvą, ir atskleidžia labiau šviesą atspindintį ledą.

Tikėtina, kad Oumuamua būtent ir patyrė tokį „giluminį valymą“ – kai po mėnesio nuo atradimo asteroidas praskriejo itin arti Saulės.

Bet deja, dar yra labai daug dalykų, kurių apie Oumuamua neižome – ir turbūt nebeturėsime galimybės sužinoti – objektas skrieja lauk iš Saulės sistemos ir dabar yra nebepasiekiamas jokiais teleskopais.

„Paprastai, kai gauname keistus kometos matavimo rezultatus, mes grįžtame ir matuojame vėl – tol, kol suprantame, ką čia matome, – sako Netoli Žemės esančių objektų tyrimo centro (angl. Center for Near Earth Object Studies) darbuotojas ir tyrimo autorius Davide Farnocchia. – Bet Oumuamua jau prarastas amžiams, nieko naujo apie jį nebesužinosime“.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.