Pirmasis po raketos avarijos paleistas Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“ sėkmingai pakilo

Erdvėlaivis „Sojuz“, kurio įgulą sudaro Rusijos, JAV ir Kanados astronautai, pirmadienį sėkmingai pakilo iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane.

 Erdvėlaivis „Sojuz“, kurio įgulą sudaro Rusijos, JAV ir Kanados astronautai, pirmadienį sėkmingai pakilo iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Erdvėlaivis „Sojuz“, kurio įgulą sudaro Rusijos, JAV ir Kanados astronautai, pirmadienį sėkmingai pakilo iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS

Dec 3, 2018, 2:49 PM

Tai pirmoji pilotuojama misija nuo spalį raketai kylant įvykusios avarijos, per kurią erdvėlaivio kapsulė su dviejų astronautų įgula sėkmingai atsiskyrė ir nusileido.

Pirmadienį 11 val. 31 min. Grinvičo (13 val. 31 min. Lietuvos) laiku pakilęs erdvėlaivis išskraidino Rusijos kosmonautą Olegą Kononenką NASA astronautė Anne McClain ir Kanados astronautą Davidą Saint-Jacques'ą (Davidą Sen-Žaką) 6,5 mėnesio misijai Tarptautinėje kosminėje stotyje.

O. Kononenkai šis skrydis į kosmosą yra ketvirtasis, o A. MacClain ir Davidas Saint-Jacques'as skrenda pirmąkart. „Sojuz“ turėtų pasiekti TKS praėjus vos šešioms valandoms.

Spalio 11-ąją paleistas erdvėlaivis „Sojuz MS-10), kurio įgulą sudarė Rusijos kosmonautas Aleksejus Ovčinikovas ir NASA astronautas Nickas Hague'as, taip pat turėjo pasiekt TKS per šešių valandų, o ne labiau įprasto dviejų parų skrydžio schemą. Tačiau netinkamai atsiskyrus raketos „Sojuz FG“ pirmosios pakopos greitintuvams skrydį teko nutraukti.

Po šio incidento Rusija laikinai sustabdė raketų „Sojuz“ skrydžius.

Tyrėjai nustatė, kad nesuveikus vienam davikliui raketos šoninis blokas netinkamai atsiskyrė ir kliudė antrąją pakopą, todėl jos trajektorija staigiai pasikeitė ir suveikė automatinė erdvėlaivio evakuacijos sistema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.