Rekordas: dar vienas žmonijos sukurtas aparatas prasiveržė į galaktikos platybes

NASA zondas „Voyager 2” paliko Saulės sistemą.

 Zondas, pakilęs iš Žemės 1970 m. ir visą šį laiką skriejęs kosmosu, ką tik tapo antruoju žmogaus sukonstruotu įrenginiu, prasiveržusiu į galaktikos platybes.<br> NASA iliustr.
 Zondas, pakilęs iš Žemės 1970 m. ir visą šį laiką skriejęs kosmosu, ką tik tapo antruoju žmogaus sukonstruotu įrenginiu, prasiveržusiu į galaktikos platybes.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 4:07 PM, atnaujinta Dec 10, 2018, 5:11 PM

Zondas, pakilęs iš Žemės aštuntajame dešimtetyje ir visą šį laiką skriejęs kosmosu, ką tik tapo antruoju žmogaus sukonstruotu įrenginiu, prasiveržusiu į galaktikos platybes, rašo „Independent“.

Pasak Edo Stone’o iš NASA’os Kalifornijos Technologijų instituto, „Voyager 2” seka paskui “Voyager 1”, kuris į tarpžvaigždinę erdvę įskriejo jau anksčiau.

„Voyager 2” savo surinktus duomenis siunčia beveik 18 milijardų kilometrų atstumu, ir NASA mokslininkai vis dar gali bendrauti su zondu – tačiau signalo uždelsimas trunka 16 su puse valandų.

Tai, kad zondas išskriejo iš Saulės sistemos mokslininkai nustatė iš to, kad „Voyager“ nebeužfiksuoja plazmos, atskriejančios iš mūsų žvaigždės.

„Dirbdamas su „Voyager“ jaučiuosi kaip tyrinėtojas, nes viskas, ką aptinkame yra nauja, – sako Plazmos mokslų eksperimento (PLS) vyresnysis tyrėjas Johnas Richardsonas, kuris yra dar ir Masačiusetsto Technologijos instituto mokslininkas. – Ir nors „Voyager 1” kirto heliopauzę 2012, jis padarė tai kitu laiku ir kitoje vietoje, ir be PLS duomenų. Taigi, mes matome tai, ko dar niekas nematė“.

Heliopauzė – teritorija, esanti ant pačios Saulės sistemos ribos – mokslininkams dar yra labai mįslinga.

„Tarpžvaigždinėje erdvėje iškart už heliopauzės laukia dar daug atradimų“, – sako E.Stone’as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.