Pakelkite akis į dangų – didžiausia šių metų pilnatis jau šiandien

Geros naujienos visiems dangaus stebėtojams ir tiems, kurie dar nesuplanavo ką nori veikti šį antradienio vakarą, nes šiandien danguje išvysime „sniego“ pilnatį, kuri bus didžiausia šiais metais.

2018 m. vasario mėnesis pilnaties apskritai neturėjo – toks reiškinys vykstą vieną kartą per 19 metų ir yra vadinamas „juoduoju mėnuliu“. <br>123RF nuotr. 
2018 m. vasario mėnesis pilnaties apskritai neturėjo – toks reiškinys vykstą vieną kartą per 19 metų ir yra vadinamas „juoduoju mėnuliu“. <br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 2:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2019, 8:05 AM

Žinoma, ši superpilnatis nebus tokia įspūdinga kaip „kruvinojo vilko mėnulio“ užtemimas, kurį dalis pasaulio regėjo sausio mėnesį, bet ji vis tiek bus didesnė ir šviesesnė nei įprasta pilnatis, todėl pažiūrėti bus į ką. Jei supermėnulio nepavyks pamatyti šiandien, kito galėsite laukti kovo mėnesį, tačiau šis jau nebus toks ryškus ir didelis.

Kaip ir kiekvieno mėnesio pilnatis, ši irgi turi pravardę – „sniego“ pilnatis. Taip ją praminė indėnai ir europiečiai, kuriems vasario mėnesis asocijavosi su dideliu sniego kiekiu. Šis mėnulis dar kartais buvo vadinamas kaulų ir bado mėnuliu, nes paskutinį žiemos mėnesį nebūdavo likę daug maisto.

2018 m. vasario mėnesis pilnaties apskritai neturėjo – toks reiškinys vyksta vieną kartą per 19 metų ir yra vadinamas „juoduoju mėnuliu“.

Kada stebėti superpilnatį?

Aukščiausią savo tašką danguje mėnulis pasieks apie vidurnaktį, tačiau jei norite padaryti gražių supermėnulio nuotraukų – tuomet geriausia jį stebėti dar kylant (šiandien Lietuvoje mėnulis pradeda kilti 17:13 val.). Dėl optinės iliuzijos, mėnulis atrodo daug didesnis tada, kai yra prie pat horizonto, dėl to ir nuotraukos būna įspūdingesnės.

Be to, ši pilnatis bus ne tik didžiausia šiais metais – Mėnulis šiandien bus itin arti Žemės – per 356846 kilometrų. Po to dar vieno tokio artimo prasilenkimo reikės laukti 7 mėnesius.

Parengta pagal CNN ir „Time“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.