Susipažinkite: marsaeigis, kuris tęs darbus Raudonojoje planetoje

Liko mažiau nei dveji metai iki „Mars 2020“ nusileidimo Raudonojoje planetoje. Šis marsaeigis, sumontuotas ant tokios pat važiuoklės, kaip „Curiosity“, ieškos kadaise egzistavusios, o gal ir dabar išlikusios, gyvybės pėdsakų. Natūralu, kad šios pustrečio milijardo dolerių kainuosiančios misijos elementus reikia kuo geriau išbandyti dar Žemėje, kad nekiltų jokių problemų skrydžio, nusileidimo ir darbų Marse metu.

Liko mažiau nei dveji metai iki „Mars 2020“ nusileidimo Raudonojoje planetoje. <br>NASA nuotr. 
Liko mažiau nei dveji metai iki „Mars 2020“ nusileidimo Raudonojoje planetoje. <br>NASA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2019, 4:04 PM

Tokie bandymai pradėti sausio pabaigoje. Sausio 23 ir 25 dienomis buvo sumodeliuotas pakilimas, skrydis ir nusileidimas Marse, abu kartus sėkmingai. Tiesa, viskas atlikta laboratorijoje ir pats marsaeigis niekur nejudėjo – patikrintos tik programinės ir valdymo sistemos, ne fiziškai judėti turėsiančios detalės. Šios sistemos pradėtos gaminti dar 2013 metais, remiantis Curiosity, Spirit ir Opportunity patirtimi, tačiau perrašytos iš naujo. Iš viso operacijų procedūros aprašytos tūkstančio puslapių knygoje, kurią visą ir pavyko patikrinti.

Bandymų ateityje bus ir daugiau – bus tikrinama, kaip marsaeigio sistemos atlaikys Marso paviršiaus sąlygas ir susidoros su galimomis problemomis misijos metu. Misijos pradžia – pakilimas iš Kanaveralo kyšulio kosmodromo – numatytas 2020 metų liepos 17 dieną.

Nusileisti Marse nelengva. Ten mažai atmosferos, kuri sustabdytų krentantį krovinį, paviršius irgi nelabai dėkingas. Plačiau apie kylančius pavojus ir galimus jų sprendimo būdus – savaitės filmuke iš Universe Today:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.