Mokslininkai prašo pagalbos: padėkite pakrikštyti planetą

Prieš dešimt metų mūsų Saulės sistemoje buvo aptikta mažoji planeta iki šiol yra bevardė – ir astronomai, kurie ją atrado, kreipiasi į visuomenę su pagalbos šauksmu.

 Kiniškas, germaniškas ar skandinaviškas: koks vardas labiausiai tiktų planetai 2007 OR10?
 Kiniškas, germaniškas ar skandinaviškas: koks vardas labiausiai tiktų planetai 2007 OR10?
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2019, 7:54 AM, atnaujinta Apr 15, 2019, 8:00 AM

Meg Schwamb, Mike’as Brownas ir Davidas Rabinowitzius (225088) 2007 OR10 aptiko 2007 liepos 17 dirbdami Palomaro observatorijoje Kalifornijoje – nors pirmieji jos pėdsakai užfiksuoti dar 1985 m. Naudodamiesi 122 cm teleskopu, trijulė aptiko tai, ką jie pavadino didžiausiu žmonių negyvenamu pasauliu Saulės sistemoje, Kuiperio juostoje besisukančiu už Neptūno.

Beveik 12 metų 2007 OR10 turėjo tik tokį nepatogų darbinį pavadinimą, kurį jam suteikė Mažųjų planetų centras (angl. Minor Planet Center), bet po ilgus metus trukusios planetos analizės ir tyrimų, M.Schwamb, M.Brownas ir D.Rabinowitzius išrinko tris pavadinimus, kuriuos jie laiko labiausiai tinkančiais – o jau galutinį pavadinimą kviečiami išrinkti visi.

Rinktis galima iš trijų variantų: Gonggong, Holle ir Vili. Kiekvienas iš pavadinimų atitinka visus Tarptautinės Astronomų sąjungos reikalavimus ir turi konkrečią reikšmę.

Gonggongas yra raudonplaukis kinų vandens dievas su gyvatės uodega. Jis žinomas kaip chaoso kūrėjas, sukeliantis potvynius – o taip pat pakreipė Žemę į šoną.

Holle yra mitinė germanų žiemos dievybė, atsakinga už vaisingumą, atgimimą ir moterystę, o Vili kilęs iš skandinaviškojo panteono – yra vienas iš dviejų Odino brolių, kuris su Odinu ir Ve nužudė pirmąjį Pasaulio milžiną Ymirą, iš kurio kūno buvo sukurta Žemė, iš jo prakaito – jūra, iš kaulų – kalnai, iš plaukų – medžiai, o iš kaukolės – dangus.

Iki gegužės 10 d. balsuoti galima šioje nuorodoje, o laimėjęs pavadinimas bus oficialiai pateiktas įregistruoti Tarptautinei Astronomų sąjungai.

Beje, balsuoti už patikusį pavadinimą galima net kelis kartus.

Pati planeta sukasi Kuiperio juostoje, ir nors jos skersmuo, skaičuojama, yra 1247 kilometrai, plika akimi ji, deja, yra nematoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.