Savaitgalį laukia ypatinga pilnatis – kita tokia nušvis tik 2021 metais

Šį savaitgalį, šeštadienį, prasideda Mėlynoji pilnatis, praneša NASA. Verta pakelti akis į dangų, nes kita tokia dangų nušvies tik 2021 m. birželio 22 d.

Šio savaitgalio Mėlynoji pilnatis patenka po sezoninės Mėlynosios pilnaties apibrėžimu – jis nurodo trečiąją pilnatį per metų laiką, turintį keturias pilnatis.<br>lrytas.lt nuotr.
Šio savaitgalio Mėlynoji pilnatis patenka po sezoninės Mėlynosios pilnaties apibrėžimu – jis nurodo trečiąją pilnatį per metų laiką, turintį keturias pilnatis.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-17 21:41

Egzistuoja du Mėlynosios pilnaties apibrėžimai – ir abu kalba apie „papildomą“ pilnatį, kuri nušviečia dangų per tam tikrą laiko tarpą – arba sezoną (metų laiką – pavyzdžiui, pavasarį), arba per kalendorinį mėnesį. Deja, tai nereiškia, kad ištikimasis Žemės palydovas pakeičia savo spalvą.

Šio savaitgalio Mėlynoji pilnatis patenka po sezoninės Mėlynosios pilnaties apibrėžimu – jis nurodo trečiąją pilnatį per metų laiką, turintį keturias pilnatis.

Kitame – populiaresniame – apibrėžime kalbama apie antrą pilnatį per tą patį kalendorinį mėnesį. Žinoma, turint omenyje, kad pats žodis „mėnuo“ sutampa su alternatyviu

Mėnulį apibrėžiančiu žodžiu, gali pasirodyti, kad per mėnesį būna tik viena pilnatis – bet būna ir taip, kad per vieną kalendorinį mėnesį nutinka ir dvi pilnatys.

Taip yra todėl, kad mėnulio fazių ciklas yra 29,5 dienos, o kalendoriniai mėnesiai turi 30 ar 31 dieną (išskyrus vasarį, žinomą).

Taigi, kartą per dvejus ar trejus metus mes iš viso turime 13 pilnačių metuose – o ne 12.

Kaip jau minėta, nepaisant pilnaties pavadinimo, Mėnulis spalvos nekeičia – o manoma, kad pavadinimas atsirado 1883 m., kai išsiveržęs Krakatau ugnikalnis į atmosferą pakėlė tiek pelenų, kad Mėnulis atrodė melsvas.

Įprastai gegužės pilnatis vadinamas Gėlių pilnatimi – pavadinimas kilo pagal intensyvų gėlių žydėjimo metą Šiauriniame Žemės pusrutulyje.

Paprastai pilnačių pavadinimai kyla iš Šiaurės Amerikos indėnų ar ikikrikščioniškų europietiškų tradicijų.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.