Meteoritas rėžėsi į būdą. Šuo nenukentėjo, bet dėl ko džiūgauja mokslininkai?

Balandžio 23 vakarą Rokis ruošėsi numigti savo būdoje nedideliame Aguas Zarcas miestelyje Kosta Rikoje, bet staiga į ją rėžėsi keistas meteoritas – ir pramušė stogą. Laimei, šuo nepatyrė jokių sužalojimų, bet mokslininkai, tyrinėjantys kosminį klajūną, džiaugiasi: šis meteoritas – nepaprastas.

 Michaelas Farmeris (stovi šalia šuns Rokio) padovanojo meteoritą moksliniams tyrimams.<br> Michaelo Farmerio nuotr.
 Michaelas Farmeris (stovi šalia šuns Rokio) padovanojo meteoritą moksliniams tyrimams.<br> Michaelo Farmerio nuotr.
 Meteoritas, pramušęs stogą.<br> Michaelo Farmerio nuotr.
 Meteoritas, pramušęs stogą.<br> Michaelo Farmerio nuotr.
 Vienas iš Aguas Zarcas meteoritų.<br> Arizonos valstijos universiteto Meteoritų tyrimo centro nuotr.
 Vienas iš Aguas Zarcas meteoritų.<br> Arizonos valstijos universiteto Meteoritų tyrimo centro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 8:53 AM, atnaujinta May 24, 2019, 3:07 PM

Šis meteoritas – vienas iš daugelio, kurie bombardavo visą Aguas Zarcas miestelį. Tą dieną miestelio gyventojai apie 9 val. vakaro vietos laiku danguje pastebėjo ugninį kamuolį – kas vėliau apskaičiuota buvus daugmaž skalbimo mašinos dydžio meteoru, įskriejusiu į Žemės atmosferą. Žinoma, čia jis suiro ir ant Aguas Zarcas pažėrė šimtus meteoritų.

Bet priešingai nei kiti meteorai, krentantys į mūsų planetą, šis priklauso ypatingai meteorų grupei, vadinamai anglies chondritais (angl. carbonaceous chondrites) – nes turi organinių medžiagų ir yra pilnas vandens.

„Jis susiformavo aplinkoje, kur nėra gyvybės, tada kosmosu keliavo 4,56 milijardus metų ir galiausiai prieš mėnesį nukrito Kosta Rikoje“, – sako Arizonos valstijos universiteto Meteoritų tyrimo centro kuratorius Laurence’as Garvie.

Jis su mokslininkai dabar tyrinėja 25 kilogramus meteoro fragmentų, kurie buvo surinkti per penkias dienas nuo incidento. Dėl itin trapios tekstūros mokslininkams tenka laikyti radinius azoto prisodrintose talpose – kad reaguodami su oru jie nepatirtų greitos erozijos.

Kaip jau minėta, Aguas Zarcas priklauso anglinių chondritų – dar pravardžiuojamų „purvo kamuoliais“ – grupei, kurioje 80-95 proc. meteorito sudaro molis ir vanduo, sako L.Garvie.

„Angliniai chondritai tarp meteoritų yra sąlyginai reti, bet labiausiai vertinti mokslininkams, nes juose yra geriausiai išsilaikiusios nuorodos į Saulės sistemos kilmę, – sako to paties centro direktorius Meenakshi Wadhwa. – Šis naujas meteoritas yra vienas iš moksliškai reikšmingiausių mūsų nuostabios kolekcijos papildymų pastaraisiais metais“.

Parengta pagal Space.com ir Geek.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.