Sunku patikėti, bet šeštadienio vakarą Žemės padangėje bus du mėnuliai

Šį savaitgalį pro Žemę 77 250 km/h greičiu praskries nemažas – beveik 1,6 kilometro – skersmens asteroidas. Kosminė uola, pavadinta 1999 KW4, atrasta prieš 20 metų, bet ji įdomi tuo, kad pati turi savo mėnulį.

 Šį savaitgalį pro Žemę 77250 km/h greičiu praskries nemažas – beveik 1,6 kilometro – skersmens asteroidas įdomus tuo, kad pats turi savo mėnulį.<br> NASA iliustr.
 Šį savaitgalį pro Žemę 77250 km/h greičiu praskries nemažas – beveik 1,6 kilometro – skersmens asteroidas įdomus tuo, kad pats turi savo mėnulį.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 10:02 PM

Arčiausiai žemės 1999 KW4 arčiausiai Žemės priartės šeštadienio vakarą, o bus matomas iki gegužės 27 d. Kadangi asteroidas su savimi tempiasi savo palydovą, techniškai tai vadinama jau dvinare sistema.

Las Cumbres observatorija (observatorijų tinklas kuriame teleskopai išsidėstę palei visą žemė ilgumą, kurio centrinė būstinė – Kalifornijoje, JAV) 1999 KW4 apibūdina kaip „lengvai suplotą ašigaliuose ir su kalnynu per savo pusiaują. Šis kalnynas asteroidui suteikia išvaizdą, panašią į graikinį riešutą ar sukamąjį vilkelį“.

Šis asteroidas prie Žemės kitą kartą priartės tik 2036 m.

Smithsonian Astrofizikinės observatorijos Mažųjų planetų centras 1999 KW4 yra klasifikavusi kaip „pakankamai pavojingą asteroidą“, nes jis skrieja sąlyginai arti žemės. Vis dėlto patikslinimas „sąlyginai“ čia būtinas – asteroido trajektorija artimiausiame taške bus už 5,2 milijono kilometrų nuo Žemės – toks atstumas prilygsta trylikai atstumų tarp Žemės ir mums įprasto Mėnulio.

Parengta pagal CBS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.