Lietuviui pavyko užfiksuoti retą kosminį kadrą

Pirmadienį vyko retas astronominis įvykis – stebint iš Žemės perspektyvos, Merkurijaus planeta praskriejo prieš Saulės diską (tai vadinama tranzitu). Tokie reiškiniai nutinka pakankamai retai – ir nors paskutinį kartą tokį galima buvo stebėti prieš trejus su puse metų, kitą kartą tokį vaizdą pamatysime tik po trylikos metų, 2032-aisiais.

 Merkurijaus tranzitas per Saulę, užfiksuotas Lietuvos padangėje. Merkurijaus planeta užstoja vos 0,004 proc. Saulės disko.<br> Luko Jonaičio / „Sky Chasers LT“ nuotr.
 Merkurijaus tranzitas per Saulę, užfiksuotas Lietuvos padangėje. Merkurijaus planeta užstoja vos 0,004 proc. Saulės disko.<br> Luko Jonaičio / „Sky Chasers LT“ nuotr.
 Saulės fotografijai parengtas fotoaparatas, kuriuo buvo padaryta tranzito nuotrauka.<br> Luko Jonaičio / „Sky Chasers LT“ nuotr.
 Saulės fotografijai parengtas fotoaparatas, kuriuo buvo padaryta tranzito nuotrauka.<br> Luko Jonaičio / „Sky Chasers LT“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 12, 2019, 7:39 AM, atnaujinta Nov 12, 2019, 8:11 AM

Merkurijus per Saulę keliavo 14 val. 35 min. iki 20 val. 04 min. Lietuvos laiku – ir nepaisant to, kad Lietuvoje pirmadienį buvo debesuota, dangaus fotografų grupės „Sky Chasers LT“ nariui Lukui Jonaičiui pavyko nufotografuoti arčiausiai Saulės esančią planetą, mažu taškeliu juoduojančią Saulės disko fone.

Fotografai atkreipia dėmesį, kad būtent tokiu metodu – kai planeta „užstoja“ žvaigždę – yra ieškomos ir egzoplanetos (kitų žvaigždžių sistemų planetos, skriejančios apie savo žvaigždes).

Merkurijus yra pirmoji mūsų Saulės sistemos planeta – o tai reiškia, kad ji yra arčiausiai Saulės. Aplink Saulę Merkurijus apsisuka per šiek tiek mažiau nei 88 dienas, o su Žeme prasilenkia kas 3-4 mėnesius. Na, o kartais įvyksta ir tokie išskirtiniai įvykiai kaip tranzitas – ir jų metu galime pamatyti, kaip Merkurijus kerta Saulės diską.

Tai atsitinka tik tam tikru metu  – kadangi Merkurijaus orbita, palyginus su mūsiške, yra pasvirusi 7 laipsnių kampu. Būtent dėl to tranzitas įvyksta tik gegužės arba lapkričio mėnesiais  – tiesa, gegužę įvykstantys tranzitai yra perpus retesni nei tie, kurie vyksta lapkritį. Įdomu ir tai, kad Merkurijaus orbita, veikiama Saulės gravitacijos, per tam tikrą laiką pasislenka, o dėl to šiek tiek nusikelia ir laikas, kada vyksta tranzitas. Pavyzdžiui, dar prieš 1585 m. jis vykdavo balandį ir spalį.

Merkurijaus planeta užstoja vos 0,004 proc. Saulės disko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?