Japonai sprogdino asteroidą – dabar matomi to padariniai

Beveik prieš metus, 2019-ųjų balandžio 5 dieną, Japonijos zondas Hayabusa2 iššovė kulką į asteroidą Ryugu. Šio manevro tikslas buvo dvejopas: atidengti gilesnius asteroido sluoksnius, kad iš jų būtų galima paimti mėginių pargabenimui į Žemę, ir ištirti asteroido struktūrą.

Beveik prieš metus, 2019-ųjų balandžio 5 dieną, Japonijos zondas Hayabusa2 iššovė kulką į asteroidą Ryugu. <br>lrytas.lt koliažas. 
Beveik prieš metus, 2019-ųjų balandžio 5 dieną, Japonijos zondas Hayabusa2 iššovė kulką į asteroidą Ryugu. <br>lrytas.lt koliažas. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2020, 7:56 AM

Pirmasis tikslas jau įgyvendintas ir zondas keliauja namo, tuo tarpu praeitą savaitę publikuotas straipsnis, kuriame analizuojami šūvio padariniai. Smūgio sukurtas krateris nėra apvalus, o jo dydis viršija dešimt metrų – gerokai daugiau, nei panašus smūgis išmuštų Žemės paviršiuje.

Tai leidžia spręsti, kad asteroidas yra „nuolaužų krūva“ – susideda iš daugybės silpnai tarpusavyje sukibusių uolienų gabaliukų. Viena uoliena ties kraterio kraštu yra didesnė ir tvirtesnė už kitas, todėl jos išmušti nepavyko ir kraterio forma yra netaisyklinga.

Taip pat įdomu, kad kraterio dugne aptikta į smėlį panaši medžiaga – tai patvirtina išvadą, kad asteroidas yra toli gražu ne vientisas kūnas. Šie atradimai taip pat leidžia įvertinti, kad asteroidas susiformavo vos prieš devynis milijonus metų: priešingu atveju jo paviršiuje matytume daug daugiau kraterių, nes susidūrimai su net ir nedideliais kitais kūnais gali juos lengvai išmušti. Prieš „Hayabusa 2“ misiją Ryugu amžiaus įvertinimai buvo gerokai didesni.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.