Keičiasi planas, kaip amerikiečiai sugrįš į Mėnulį

NASA planas 2024 metais vėl nuskraidinti žmones į Mėnulį susideda iš daugelio dalių. Viena iš jų ilgą laiką buvo įvardijama kosminė stotis orbitoje aplink palydovą, vadinama „Mėnulio vartais“ (angl. Lunar Gateway) – tačiau prieš kurį laiką NASA paskelbė, jog stotis nebėra kritinė misijos detalė.

 „Mėnulio vartų“ (angl. Lunar Gateway) koncepcija - kurios galiausiai buvo atsisakyta.<br> NASA iliustr.
 „Mėnulio vartų“ (angl. Lunar Gateway) koncepcija - kurios galiausiai buvo atsisakyta.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2020, 1:11 PM

Pagal originalius planus, pirmasis stoties komponentas – komunikacijų modulis – turėjo pakilti į orbitą 2022 metais, o pati stotis būtų pradėjusi darbą 2024-aisiais. Astronautai būtų galėję pirmiau nuskristi į ją ir naudotis stotimi kaip tranzito punktu į Mėnulio paviršių ir atgal į orbitą – tačiau jau prieš metus pasigirdo gandų, kad taip greitai pastatyti stoties neįmanoma.

Dabar tai paskelbta oficialiai: norėdama išlaikyti numatytą „Artemis“ misijos tempą, NASA atsisako „Lunar Gateway“ kaip kritinės šios misijos dalies. Tai reiškia, kad astronautai į Mėnulį keliaus taip pat, kaip „Apollo“ misijų metu – erdvėlaiviu, kuriame bus ir nusileidimo, ir pakilimo moduliai, o taip pat ir orbitinis valdymo modulis.

Tiesa, pati „Gateway“ stotis vis tiek turėtų būti pastatyta, tačiau ne anksčiau nei 2026 metais – tokie buvo pirminiai jos planai.

Stotis turėtų išlikti svarbus žmonių misijos į Marsą komponentas: ir kaip technologijų bandymų poligonas, ir kaip erdvėlaivių parengimo bei papildymo kuru aikštelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?