Ramybė baigėsi? Saulėje pamatė tai, ko nebuvo jau trejus metus

Atrodo, Saulė pagaliau bunda iš savo snaudulio. Penktadienio (gegužės 29 d.) rytą mūsų žvaigždė išmetė savo stipriausią pliūpsnį nuo 2017 m. spalio – išsiveržimą pastebėjo Saulės stebėjimui skirta NASA Saulės dinamikos observatorija (SDO).

 enktadienio (gegužės 29 d.) rytą mūsų žvaigždė išmetė savo stipriausią pliūpsnį nuo 2017 m. spalio (asociatyvinė iliustr.)<br>123rf iliustr.
 enktadienio (gegužės 29 d.) rytą mūsų žvaigždė išmetė savo stipriausią pliūpsnį nuo 2017 m. spalio (asociatyvinė iliustr.)<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2020, 9:14 AM, atnaujinta Jun 1, 2020, 9:31 AM

Saulės pliūpsniai yra spinduliuotės išmetimai, atsirandantys iš saulės dėmių – laikinų tamsių ir palyginus vėsių dėmių ant saulės paviršiaus, pasižyminčių dar ir labai stipriais magnetiniais laukais.

Mokslininkai stiprius pliūpsnius suskirsto į tris kategorijas: C, M ir X. Kiekviena klasė yra 10 kartų galingesnė už ankstesnę: M pliūpsniai yra 10 kartų stipresni nei C pliūpsniai, tačiau 10 kartų silpnesni nei X klasės pliūpsniai.

Penktadieninis pliūpsnis klasifikuotas M lygiu, tad tai nebuvo kažkas labai baisaus – be to, jis nebuvo nukreiptas į Žemę, tad tikėtis jokių pašvaisčių ar jaudintis dėl pavojų ryšiams bei elektronikai neverta.

Tačiau pliūpsnis gali būti ženklu, kad Saulė pereina į aktyvesnį savo 11 metų veiklos ciklo etapą, sako NASA. Jei tai pasitvirtins – reiškia, dabartinis ciklas, vadinamas „Saulės ciklu 24“, jau gali būti pasibaigęs.

Mokslininkai naujų ciklų pradžią sieja su „saulės minimumu“ – tuo metu, kai saulėje susiformuoja mažiausiai dėmių ir ji būna mažiausiai aktyvi.

„Tačiau norint sužinoti, ar naujas ciklas prasidėjo, reikia bent šešių mėnesių Saulės stebėjimų ir jos dėmių skaičiavimo, nuo minimumo pradžios“, – komentuodami SDO užfiksuotą pliūpsnį pirmadienį komentare paskelbė NASA pareigūnai.

„Kadangi tą minimumą apibrėžia mažiausias saulės dėmių skaičius cikle, mokslininkams reikia pamatyti, kad skaičius nuolat auga – idant galima būtų nustatyti, kada tiksliai jis buvo mažiausias, – aiškina NASA. – Tai reiškia, kad saulės minimumas yra atvejis, atpažįstamas jau tik po paties fakto: tai gali užtrukti nuo šešių iki dvylikos mėnesių“.

Taigi, belieka laukti daugiau stebėjimų – ir patvirtinimo, ar mes jau esame dvidešimt penktajame Saulės cikle.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.