Astronomai kosmose aptiko tai, ko žmonija iki šiol dar nematė

Kosmoso gelmėse slypi kažkas neįprasto: astronomai atrado keturis blyškius objektus, kurie radijo bangų spektre atrodo kaip apskritimais su ryškiais kraštais. Jie nepanašūs į jokius iki šiol kada nors matytus astronominius objektus.

 Visi keturi objektai yra ryškūs radijo bangų spektre, bet nematomi matomoje, infraraudonųjų spindulių ir rentgeno šviesoje (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Visi keturi objektai yra ryškūs radijo bangų spektre, bet nematomi matomoje, infraraudonųjų spindulių ir rentgeno šviesoje (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 ASKAP interferometras Australijoje, kuriuo buvo atrasti trys iš keturių ORC.
 ASKAP interferometras Australijoje, kuriuo buvo atrasti trys iš keturių ORC.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 9, 2020, 9:40 PM

Objektai, kurie atrodo kaip tolimos žiedo formos salos, dėl savo formos ir bendro savitumo buvo pavadinti „keistais radijo apskritimais (angl. odd radio circles, ORC). Mokslininkai dar tiksliai nežino, kaip toli yra šie ORC, tačiau juos sieja su tolimomis galaktikomis. Visi objektai buvo rasti atokiau nuo Paukščių Tako galaktikos plokštumos – ir jų skersmuo siekia maždaug 1 lanko minutę (palyginimui, Mėnulio skersmuo yra 31 lanko minutės).

Naujame tyrime, kuriame išsamiai aprašomas atradimas, astronomai siūlo keletą galimų paaiškinimų – tačiau nė vienas iš jų pilnai nepaaiškina visų keturių ORC. Atmetus tokius objektus kaip supernovas, žvaigždes formuojančias galaktikas, planetiškuosius ūkus ir gravitacinius lęšius (išdidinantis efektas, atsirandantis dėl erdvėlaikio iškraipymo, kurį sukuria netoliese esantys masyvūs objektai), astronomai spėlioja, kad objektai gali būti smūginės bangos, likusios po kokių nors galaktinių įvykių – ar galbūt tai išvis yra radiogalaktikos signalai.

„[Objektai] gali būti naujas reiškinys, kurio mes dar netyrėme, – sako Kanados Karališkojo karo koledžo ir Karalienės universiteto astronomė Kristine Spekkens, nesusijusi su naujuoju tyrimu. – „Gali būti, kad tai yra iš anksčiau žinomos objektų klasės apibrėžimą išplečiantys pavyzdžiai“.

K.Spekkens taip pat priduria, kad objektų atsiradimą gali sukelti ir visiškai skirtingi reiškiniai. Visi keturi ORC yra ryškūs radijo bangų spektre, bet nematomi matomoje, infraraudonųjų spindulių ir rentgeno šviesoje. Bet dviejų ORC centruose yra galaktikos, kurias galima pamatyti regimųjų bangų spektre – kas rodo, jog tuos objektus galėjo sukurti tos galaktikos. Du ORC taip pat atrodo labai arti vienas kito – kas reiškia, kad jų kilmė gali būti susijusi.

Astronomai tris objektus aptiko stebėdami dangų radijo bangų spektre – šis tyrimas buvo projekto „Visatos evoliucijos žemėlapis“ (angl. Evolutionary Map of the Universe, EMU) dalis. EMU 2019 m. liepos – lapkričio mėnesiais naudojo ASKAP interferometrą, esantį Australijoje.

Šis radijo teleskopas naudoja 36 radijo antenų lėkštes, kurios kartu plačiu kampu stebi naktinį dangų. Ketvirtąjį ORC mokslininkai aptiko archyviniuose duomenyse, kuriuos Indijoje surinko radijo teleskopas „Giant MetreWave“. Tai padėjo astronomams patvirtinti objektus kaip realius – o ne kaip tam tikrą anomaliją, sukeltą ASKAP teleskopo problemų ar duomenų analizės būdo.

Iki šiol atradę tik keturis tokius savitus objektus, astronomai dar negali išsiaiškinti tikrosios šių darinių prigimties. Tačiau EMU tyrimas tik prasideda – ir astronomai tikisi, kad jis atskleis dar daugiau neįprastų objektų.

EMU mokslininkai prognozuoja, kad projektas atras apie 70 milijonų naujų radijo objektų – ir taip išplės dabartinį katalogą, kuriame yra apie 2,5 milijono radijo objektų.

Straipsnis, kurį dabar galima rasti svetainėje „arXiv“, buvo pateiktas publikavimui žurnale „Nature Astronomy“ – ir dabar yra recenzuojamas.

Parengtas pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.