NASA misija į Mėnulį kainuos 28 mlrd. dolerių

NASA pristatė naujausius planus jau 2024-aisiais nuskraidinti astronautus į Mėnulį. Šios misijos kaina sieks 28 mlrd. dolerių (apie 23,9 mlrd. eurų), o vien Mėnulio nusileidimo modulis kainuos 16 mlrd. dolerių (apie 13,7 mlrd. eurų).

 Du astronautai – vyras ir moteris – turėtų nusileisti ant Mėnulio atsiskyrę nuo erdvėlaivio „Orion“.<br> NASA iliustr.
 Du astronautai – vyras ir moteris – turėtų nusileisti ant Mėnulio atsiskyrę nuo erdvėlaivio „Orion“.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2020, 11:43 AM

Kongresas turės balsuoti dėl projekto finansavimo, kurį prezidentas Donaldas Trumpas įvardijo vienu svarbiausių savo prioritetų. 28 mlrd. dolerių apimtų 2021–2025 biudžetinius metus.

Kalbėdamas apie „Artemis“ misiją, NASA administratorius Jimas Bridenstine'as pabrėžė, kad didžiausią grėsmę NASA veiklai kelia „politinės rizikos“ – ypač prieš lapkričio 3 d. vyksiančius prezidento rinkimus.

Jei Kongresas patvirtins pirmąjį 3,2 mlrd. dolerių dydžio finansavimo etapą iki Kalėdų, „mes vis dar galėsime 2024 m. įvykdyti nusileidimą Mėnulyje“, sakė J. Bidenstine'as.

„Tiesa sakant, mes vykstame į Pietų ašigalį. Nesvarstomos kitos vietos“, – sakė jis, paneigdamas galimybę, kad astronautai galėtų leisti ties Mėnulio pusiauju, kaip tai darė „Apollo“ misijų astronautai 1969–1972 metais.

Šiuo metu yra svarstomi trys Mėnulio nusileidimo modulio projektai. Pastaruoju du astronautai – vyras ir moteris – turėtų nusileisti atsiskyrę nuo erdvėlaivio „Orion“.

Pirmąjį projektą vykdo „Amazon“ vadovo Jeffo Bezoso bendrovė „Blue Origin“ kartu su „Lockheed Martin“, „Northrop Grumman“ ir „Draper“. Kitus du projektus vykdo Elono Musko „SpaceX“ ir bendrovė „Dynetics“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.