NASA deda pastangas išsaugoti zondo „Osiris-Rex“ paimtą asteroido dulkių mėginį

JAV kosmoso agentūra NASA penktadienį pranešė, kad jos kibernetiniam zondui „Osiris-Rex“ šią savaitę pavyko paimti didelį grunto mėginį nuo asteroido Bennu paviršiaus, bet dabar iškilo nauja problema – kaip užtikrinti, kad dalelės neišbyrėtų.

„Osiris-Rex“ šią savaitę pavyko paimti didelį grunto mėginį nuo asteroido Bennu paviršiaus.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
„Osiris-Rex“ šią savaitę pavyko paimti didelį grunto mėginį nuo asteroido Bennu paviršiaus.<br>Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2020, 4:20 PM

Zondą valdanti komanda dabar stengiasi užtikrinti, kad pasemtos grunto dalelės būtų saugiai uždarytos konteineryje ir galiausiai pargabentos į Žemę, kur galėtų būti nuodugniai ištirtos ir galbūt suteiktų mokslui svarbių naujų žinių.

„Stebima, kad reikalingos surinktos masės reikšminga dalis prarandama“, – telefonu kalbėdamasis su žurnalistais sakė misijos vadovas Dante Lauretta.

„Osiris-Rex“ turėtų sugrįžti į Žemę 2023 metų rugsėjį ir, kaip tikimasi, pargabenti didžiausią nežemiškos medžiagos mėginį nuo 8-ojo dešimtmečio, kai buvo baigta NASA „Apollo“ astronautų skrydžių į Mėnulį programa. Tikimasi, kad šios medžiagos analizė padės daugiau sužinoti apie Saulės sistemos kilmę ir raidą.

Manoma, kad zondas paėmė apie 400 gramų asteroido dulkių ir akmenėlių, nors mokslininkai sakė, kad juos būtų tenkinęs mažiausiai 60 g masės mėginys, pažymėjo D.Lauretta.

Tačiau mokslininkai įtaria, kad zondo manipuliatoriaus gale įtaisyto semtuvo dangtelis yra šiek tiek praviras dėl į jį patekusių didesnių akmenėlių, todėl dalis smulkesnės medžiagos iš jo išbyrėjo.

Zondo atsiųstose semtuvo nuotraukose matyti mikrogravitacijos sąlygomis sklandančių grunto dalelių debesis, sudarytas iš maždaug 5–10 g išbyrėjusios medžiagos.

„Dabar esu labiausiai susirūpinęs, kad dalelės išbyra, nes būtų galima sakyti, kad tapome savo pačių sėkmės aukomis“, – pažymėjo D.Lauretta.

Dėl šios priežasties planas šeštadienį mėginti tiksliau nustatyti mėginio masę buvo atšauktas, baiminantis, kad gali išbyrėti daugiau medžiagos.

Dabar stengiamasis kiek įmanoma sumažinti zondo manevrų ir pasiruošti perkelti mėginį į zondo viduje esantį sandarų konteinerį.

Nors išbyrėjusios medžiagos kiekis nėra tiksliai žinomas, ekspertai atrodė beveik neabejojantys, kad prieš daugiau kaip ketverius metus paleistas „Osiris-Rex“ savo brangiojo krovinio nepraras.

„Benu toliau stebina mus puikiais mokslo duomenimis ir pateikė mums keletą staigmenų“, – sakoma NASA vyriausiojo mokslininko Thomas Zurbucheno pranešime.

„Nors galbūt mums teks greičiau veikti, kad perkeltume mėginį į saugyklą, tai nėra didelė problema. Labai jaudinamės matydami iš pažiūros gausų mėginį, teiksiantį įkvėpimo mokslui dešimtmečiams po šio istorinio momento“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.