Tamsaus miško hipotezė – nerimą keliantis paaiškinimas, kodėl mūsų dar neaplankė ateiviai

Milijardai į Saulę panašių žvaigždžių. Daugybė į Saulės sistemą panašių planetų grupių. Vis naujos atrandamos į Žemę panašios planetos. Negi Visatoje tikrai nėra civilizacijos, kuri norėtų ir galėtų mus aplankyti?

 Vadinamoji Tamsiojo miško teorija, aprašyta Liu Cixin mokslinės fantastikos romane „Tamsus miškas“, teigia, kad tiesiog neatėjo mūsų eilė. Tai yra, jie kol kas dar neatvyko mūsų sunaikinti.<br> 123rf iliustr.
 Vadinamoji Tamsiojo miško teorija, aprašyta Liu Cixin mokslinės fantastikos romane „Tamsus miškas“, teigia, kad tiesiog neatėjo mūsų eilė. Tai yra, jie kol kas dar neatvyko mūsų sunaikinti.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2021, 9:16 PM

Žmogaus nuojauta sako, kad kažkur turėtų būti labai pažangi civilizacija, turinti daug geresnes technologijas, nei mūsų. Tai kodėl su mumis niekas nesusisiekė ar neatskrido pažiūrėti, kaip mes gyvename? Kodėl neatsiuntė net kokio zondo?

Žinoma, yra daugybė hipotezių, bandančių atsakyti į šiuos klausimus. Galbūt žmonija tikrai yra toliausiai pažengusi Visatos civilizacija? O gal kitos civilizacijos tiesiog nesižvalgė į kosmosą, kūrėsi ir žlugo taip ir nepakilusios už savo planetos ribų?

Kol kas tikslaus paaiškinimo, kodėl mūsų niekas nelanko, neturime. Bet yra daug hipotezių. Pavyzdžiui, vadinamoji Tamsiojo miško teorija, aprašyta Liu Cixin mokslinės fantastikos romane „Tamsus miškas“, teigia, kad tiesiog neatėjo mūsų eilė. Tai yra, jie kol kas dar neatvyko mūsų sunaikinti.

L.Cixinas mano, kad labai pažengusios civilizacijos naikina kitas. Galbūt jos ir neturi kažkokių galaktinių imperialistinių siekių. Tiesiog jos supranta, kad kitos civilizacijos varžosi dėl tų pačių resursų. Jei savo planetoje sukūrei kažką ypatingo ar čia turi labai vertingų resursų, tikriausiai numanai, kad kas nors atkeliaus tuo pasinaudoti. Saugiausias būdas nuo to apsisaugoti – naikinti civilizacijas joms dar nepasiekus aukštesnio pažangos lygio.

„Visata yra tamsus miškas. Kiekviena civilizacija yra ginkluotas medžiotojas“, rašo L.Cixinas.

Žinoma, tai nereiškia, kad apie kitas civilizacijas negirdėjome, nes jos buvo sunaikintos. Gali būti, kad tiesiog kelionės į kitas planetas nėra saugios. Labiau pažengusios civilizacijos galbūt prevenciškai naikina erdvėlaivius. Ar civilizacijas, kurios juos kuria.

Taigi, gali būti, kad mūsų nelanko todėl, kad esame nepavojingi. Tie, kurie norėtų aplankyti taikiais tikslais, galbūt to negali padaryti, nes jų pažangą stabdo savo interesus saugančios tarpplanetinės civilizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.