Naujasis NASA vadovas Billas Nelsonas žada „naują dieną“ kosmoso tyrimams

Buvęs Floridos senatorius Billas Nelsonas pirmadienį buvo prisaikdintas naujuoju NASA vadovu ir pažadėjo „naują dieną“ kosmoso tyrinėjimui, JAV siekiant sugrąžinti žmones į Mėnulį.

 Padėjęs ranką ant Biblijos, B. Nelsonas davė priesaiką viceprezidentei Kamalai Harris, oficialiai paskyrusiai jį NASA administratoriumi.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Padėjęs ranką ant Biblijos, B. Nelsonas davė priesaiką viceprezidentei Kamalai Harris, oficialiai paskyrusiai jį NASA administratoriumi.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 11:59 AM

Padėjęs ranką ant Biblijos, B. Nelsonas davė priesaiką viceprezidentei Kamalai Harris (Kamalai Haris), oficialiai paskyrusiai jį NASA administratoriumi.

„Kosmosui atėjo nauja diena“, – pareiškė jis, į renginį atsinešęs Mėnulio akmenį.

1986 metais į kosmosą pakilęs 78-erių B. Nelsonas perima agentūros kontrolę, Jungtinėmis Valstijomis tikintis iki 2024-ųjų sugrąžinti astronautus į Mėnulį.

Žmonės vėliausią kartą nutūpė ant Mėnulio paviršiaus 1972 metais, vykdant amerikiečių programą „Apollo“.

Pagal naują programą „Artemis“, NASA nori įsteigti Žemės palydove ilgalaikę bazę ir iškelti į jo orbitą kosmoso stotį, siekdama išbandyti naujas technologijas, turinčias paruošti dirvą pilotuojamoms misijoms į Marsą.

2019 metais tuometis viceprezidentas Mike'as Pence'as pateikė NASA uždavinį iki 2024 metų pasiųsti į Mėnulį pirmąją moterį ir dar vieną vyrą, o dabartinis prezidentas Joe Bidenas pritarė tokiam tikslui.

Pirmadienį surengtoje ceremonijoje dalyvavo ir eksprezidento demokrato Baracko Obamos paskirtas adminisratorius Charlie Boldenas, o ankstesnis administratorius Jimas Bridenstine'as, dirbęs respublikono Donaldo Trumpo administracijoje, prisijungė vaizdo ryšiu.

B. Nelsono teigimu, jų dalyvavimas liudijo apie norą „parodyti tęstinumą ir abiejų partijų palaikymą, būtinus vadovaujant šalies kosmoso programai, o ypač NASA“.

1986 metais B. Nelsonas, būdamas Kongreso nariu, sudalyvavo šešių dienų trukmės kosmoso misijoje kartu su kitais erdvėlaivio „Columbia“ įgulos nariais. Nuo to laiko jis dirbo daugelyje Kongreso kosmoso ir mokslo komitetų.

„NASA yra gyvybiškai svarbi JAV nacionaliniam ir ekonominiam saugumui“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė K.Harris.

„Turėdamas kelių dešimtmečių patirties ir kaip buvęs astronautas Billas Nelsonas tapęs administratoriumi suteiks pagreitį NASA mokslo, aviacijos ir technologijų misijoms“, – pridūrė viceprezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.