Kada ir kaip iš tiesų formuojasi planetos? Atrodo, viskas vyksta kiek kitaip, nei manyta iki šiol

Planetos formuotis pradeda nuo dulkių protoplanetiniame diske, kurios, kibdamos į vis didesnius darinius, tampa uolienomis, vėliau – protoplanetomis ir galiausiai – pilnomis planetomis.

 Planetos formuotis pradeda nuo dulkių protoplanetiniame diske, kurios, kibdamos į vis didesnius darinius, tampa uolienomis, vėliau – protoplanetomis ir galiausiai – pilnomis planetomis.<br> NASA iliustr.
 Planetos formuotis pradeda nuo dulkių protoplanetiniame diske, kurios, kibdamos į vis didesnius darinius, tampa uolienomis, vėliau – protoplanetomis ir galiausiai – pilnomis planetomis.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 2:57 PM, atnaujinta May 15, 2021, 2:58 PM

Dulkėms jungtis į uolienas yra problematiška. Tą puikiai galima suprasti be jokių sudėtingų eksperimentų – užtenka pažerti smėlio arba trenkti akmenį į akmenį: jie tikrai nesukibs į vientisą objektą. Tad daug tyrimų atliekama aiškinantis, kaip dulkės įveikia šį „centimetrų barjerą“.

Naujame darbe iškelta idėja, kad barjeras įveikiamas dėl to, jog planetų formavimasis prasideda labai anksti, kol žvaigždė dar nesusiformavusi. Naudodami skaitmeninį modelį, kuriame sekama protoplanetinio disko evoliucija ir dulkių formavimasis, augimas bei irimas jame, tyrėjai išnagrinėjo dulkių savybes labai jaunuose besiformuojančių žvaigždžių diskuose.

Taip jie nustatė, kad dulkės formuotis pradeda ir pastebimus žiedus diskuose suformuoja praėjus mažiau nei milijonui metų po disko atsiradimo. Per tiek laiko sistema dar toli gražu nėra nusistovėjusi: medžiaga sparčiai krenta į diską ir juo juda žvaigždės link, pati žvaigždė dar auga ir joje nėra įsižiebusios termobranduolinės reakcijos.

Kol žvaigždė nesusiformavusi, diskas yra šaltesnis, jį apšviečia daug silpnesnė jonizuojanti spinduliuotė, todėl dulkės lengviau išlieka ir turi daugiau šansų sukibti su kitomis. Skaitmeninio modelio rezultatai gerai atitinka 23 diskų su žiedais stebėjimų duomenis, darytus pastaraisiais metais.

Taigi atrodo, kad planetų formavimasis yra daug dinamiškesnis procesas, nei manyta iki šiol. Tyrimo rezultatai skelbiami arXiv.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.