Tyrimas Žemėje parodė: kosminės kelionės gali pakeisti žmogų

Ruošiantis ilgoms kosmoso misijoms – pavyzdžiui, žmonių skrydžiui į Marsą – atliekami įvairiausi bandymai Žemėje. Tarp jų yra ir ilgalaikiai misijų modeliai, kurių metu įgula uždaroma į kosminio laivo ar tyrimų stoties analogą ir mėnesius ar net metus praleidžia jame.

 Geriau suprasdami, kaip žmonių organizmai – įskaitant simbiotines bakterijas – reaguoja į ilgą buvimą uždaroje erdvėje, misijų planuotojai galės parengti tinkamą mitybos režimą, padėsiantį astronautams išlikti sveikesniems (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Geriau suprasdami, kaip žmonių organizmai – įskaitant simbiotines bakterijas – reaguoja į ilgą buvimą uždaroje erdvėje, misijų planuotojai galės parengti tinkamą mitybos režimą, padėsiantį astronautams išlikti sveikesniems (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-18 12:31

Vienu tokių eksperimentų buvo „Mars500“, kurio metu netoli Maskvos esančioje dirbtinėje tyrimų stotyje rusų, europiečių bei kinų įgula gyveno 500 dienų – nuo 2010-ųjų birželio iki 2011-ųjų lapkričio. Eksperimento metu ir jam pasibaigus buvo sekama įgulos narių savijauta bei jų sveikatos indikatoriai.

Iškart po eksperimento pastebėta, kad visi nariai numetė nemažai svorio ir neteko raumenų masės, taip pat aptikti priešdiabetiniai gliukozės metabolizmo pokyčiai. Dabar pirmą kartą atliktas įgulos narių mikrobiomos tyrimas. Naudodamiesi nauja genetinės analizės technologija, tyrėjai nustatė, kad įgulos nariai misijos metu neteko kai kurių gerųjų žarnyno bakterijų, padedančių įsisavinti įvairias maistines medžiagas ir saugančių nuo uždegimų.

Iš kitos pusės, žarnyne padaugėjo kai kurių bakterijų, kurių žmonėse įprastai yra labai mažai ir kurių funkcija kol kas net nežinoma. Nors negalima tvirtai teigti, kad šie pokyčiai nulėmė seniau žinomus simptomus, toks ryšys tikrai gali egzistuoti.

Geriau suprasdami, kaip žmonių organizmai – įskaitant simbiotines bakterijas – reaguoja į ilgą buvimą uždaroje erdvėje, misijų planuotojai galės parengti tinkamą mitybos režimą, padėsiantį astronautams išlikti sveikesniems.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Computational and Structural Biotechnology Journal“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.