Dar vienam sovietiniam erdvėlaiviui „Buran“ iškilo pavojus būti sunaikintam

Antrajam iš Sovietų Sąjungoje pastatytų skrydžiams tinkamų erdvėlaivių „Buran“ iškilo grėsmė būti sunaikintam dėl angaro Kazachstane esančiame Baikonuro kosmodrome, kur jis yra laikomas, avarinės būklės, ketvirtadienį pranešė Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas.

 Antrajam iš Sovietų Sąjungoje pastatytų skrydžiams tinkamų erdvėlaivių „Buran“ iškilo grėsmė būti sunaikintam.
 Antrajam iš Sovietų Sąjungoje pastatytų skrydžiams tinkamų erdvėlaivių „Buran“ iškilo grėsmė būti sunaikintam.
 Keliomis dienomis anksčiau socialiniuose tinkluose pasklidus pranešimų, kad nežinomi vandalai įsibrovė į erdvėlaivio laikymo vietą ir jį apipaišė grafičiais.
 Keliomis dienomis anksčiau socialiniuose tinkluose pasklidus pranešimų, kad nežinomi vandalai įsibrovė į erdvėlaivio laikymo vietą ir jį apipaišė grafičiais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 1:46 PM, atnaujinta Nov 3, 2022, 3:13 PM

2002 metais vienintelis į kosmosą pakilęs „Buran“ buvo sunaikintas sugriuvus kitam Baikonuro raketų montavimo korpusui, kur aparatas buvo laikomas kartu su skrydžiui tinkamomis nešančiosiomis raketomis „Energija“.

Nuo to laiko kosmodrome liko du kiti „Buran“ tipo erdvėlaiviai. Vienas iš jų buvo pritaikytas skrydžiams automatiniu režimu ir susijungimui su tuomete sovietine kosmine stotimi „Mir“. Antrasis yra treniruotėms pritaikytas maketas.

Ketvirtadienį kalbėdamasis su žurnalistais D. Rogozinas sakė, kad paskutiniam skrydžiams ruoštam „Buran“ egzemplioriui taip pat iškilęs pavojus dėl pastato, kuriame jis laikomas, avarinės būklės.

„Reikės kažkaip sutvirtinti stogą. Atidaryti duris. Kada durys bus atidarytos, svarbiausia – kad korpusas nesugniužtų. Kad jo neištiktų pirmojo „Burano“ likimas“, – kalbėjo pareigūnas.

Pasak D. Rogozino, „Roskosmos“ šiam pastatui paskyrė apsaugą, keliomis dienomis anksčiau socialiniuose tinkluose pasklidus pranešimų, kad nežinomi vandalai įsibrovė į erdvėlaivio laikymo vietą ir jį apipaišė grafičiais.

D. Rogozinas sakė, kad dėl šio erdvėlaivio likimo rudenį planuojama pradėti derybas su Kazachstanu.

„Tiriame, kaip visa tai kažkokiu būdu atsidūrė privataus valdytojo rankose. Šiuo metu vyksta teismo procesas tarp Kazachstano vyriausybės ir privataus asmens. Mūsų nuomone, [ši byla] truks apie tris mėnesius. Per šį laiką parengsime visus būtinus dokumentus. Kai savininke taps Kazachstano vyriausybė, taps aiškiau, su kuo vesti derybas“, – sakė „Roskosmos“ vadovas.

„Paskui per Rusijos ir Kazachstano tarpvyriausybinės komisijos posėdį dėl Baikonuro galėsime aptarti, ar Rusijos pusė gali išpirkti“ erdvėlaivį, pridūrė jis.

„Buran“, pagal naudojimo principą ir pavidalą labai panašaus į JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivius „Space Shuttle“, pirmasis skrydis be įgulos įvyko 1988 metų lapkričio 15 dieną. 1990 metais „Buran“ programa buvo sustabdyta, o dar po trejų metų, kai Sovietų Sąjunga jau buvo subyrėjusi -* visiškai nutraukta.

2020 metų lapkritį D. Rogozinas pranešė, kad Rusija planuoja derėtis su Kazachastano vyriausybe dėl dviejų išlikusių „Buran“ likimo, ir kalbėjo, kad erdvėlaiviai galėtų būti perduoti valstybiniams arba privatiems muziejams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.