Paaiškėjo, kiek lietuvių panoro tapti astronautais: dauguma – vyrai, bet yra ir 18 moterų

Nors skaičiai dar nėra galutiniai, pirminiai rezultatai rodo, kad į Europos kosmoso agentūros kvietimą bandyti tapti astronautais atsiliepė daugiau nei 22 000 žmonių – tiek pretendentų pateikė paraiškas į laisvas astronautų darbo vietas. Per paskutinį analogišką EKA kvietimą 2008 m. asmenų, pateikusių sveikatos pažymą ir užpildžiusių internetinę paraiškos formą, buvo 8413.

 Pabandyti tapti astronautais nusprendė 80 lietuvių: 62 vyrai ir 18 moterų.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Pabandyti tapti astronautais nusprendė 80 lietuvių: 62 vyrai ir 18 moterų.<br> 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 12:02 PM, atnaujinta Jun 23, 2021, 12:05 PM

Beje, per šį šiemetinį įdarbinimo etapą daugiau nei 200 žmonių pretenduoja ir į naujai įsteigtą fizinę negalią turinčio astronauto vietą, o apie 5 400 (t.y. apie 24 proc.) pretendentų nurodo, kad yra moterys – 2008 m. šis skaičius buvo 15,5 proc.

EKA pabrėžia, kad šiemet pirmą kartą vyksta astronautų atranka, skelbiant apie laisvą vietą fizinę negalią turinčiam astronautui. Tikimasi, kad atrinktasis kandidatas bendradarbiaus su EKA, norint ištirti adaptacijas, kokių prireiktų tokiam astronautui, kad jis galėtų būti profesionaliu įgulos nariu būsimoje kosminėje misijoje.

Pretenduoja 80 lietuvių

Paraiškų buvo gauta iš visų valstybių narių ir asocijuotų valstybių narių – įskaitant Lietuvą, kurios piliečiai neseniai įgijo teisę į atranką dėl naujojo šalies statuso – EKA asocijuotos narės statuso.

Pabandyti tapti astronautais nusprendė 80 lietuvių: 62 vyrai ir 18 moterų. Vienu pretendentu Lietuvą aplenkė Latvija, čia išbandyti su kosmosu susijusį darbą panoro 81 pilietis (60 vyrų ir 21 moteris). Tuo tarpu pretendentų iš Estijos – tik 57: 35 vyrai ir 22 moterys.

Kiti atrankos žingsniai

Nuo skelbimų apie laisvas darbo vietas termino pabaigos 2021 m. birželio 18 d. iki galutinio paskelbimo apie atrinktus astronautus 2022 m. pabaigoje, ESA astronautų atrankos procesą sudaro šeši pagrindiniai etapai.

Pirmasis šių etapų yra patikrinimas. Šiame etape paraiškos vertinamos pagal visus pateiktus dokumentus, paraiškos formą ir atrankos klausimyną, užpildytą vykdant paraiškos teikimo procesą. Prašymai dėl astronauto (turinčio fizinę negalią) pozicijos taip pat bus tikrinami – ar yra atliktas sveikatos patikrinimas.

Kiekvieno etapo pabaigoje kandidatams bus pranešta, ar jų paraiška sėkmingai perėjo į kitą etapą. Visas atrankos procesas užtruks pusantrų metų.

Pozityvus iššūkis

EKA generalinis direktorius Josefas Aschbacheris sako, kad agentūra, vykdydama įdarbinimo kampaniją, siekė pritraukti kuo daugiau pretendentų, ir tikisi iššūkio išrinkti labiausiai tinkančius Europos kandidatus.

„Astronautų rezervo įkūrimas kartu su keturių astronautų ir fizinę negalią turinčio astronauto atranka suteikia mūsų pretendentams daugiau galimybių nei bet kada anksčiau. Ir kaip matyti iš pradinių skaičių, vis dar yra didžiulė konkurencija dėl šių geidžiamų darbo vietų kosmose“, – sako jis.

„Norėčiau padėkoti jums visiems, kurie kandidatavote – už laiką ir pastangas, kurias jau skyrėte savo astronautų paraiškų rengimui. Dėkojame už jūsų kantrybę – nes mūsų komanda stengiasi užtikrinti sąžiningą ir išsamų procesą – o visiems, besidomintiems kosmosu, primenu, kad būti astronautu nėra vienintelė EKA suteikiama galimybė. Ateinančiais metais mes ieškosime daugybės kosmoso specialistų, ir raginu peržiūrėti šias galimybes EKA svetainėje.

EKA direktorius žmonių ir robotikos tyrimams Davidas Parkeris pritaria ir papildo: „Malonu matyti, kad padaugėjo pretendentų pasiskirstymas pagal lytis – tačiau skaičiai taip pat rodo, kad norint pasiekti lyčių pusiausvyrą kosmoso sektoriuje, reikia dar daug ką nuveikti. Atstovauti visoms mūsų visuomenės dalims yra tikslas, į kurį žiūrime labai rimtai. Nekantriai laukiu, kurie iš šių pareiškėjų prisijungs prie mūsų esamo astronautų korpuso ir atstovaus mus Žemėje ir kosmose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?