Kaip aptikti nežemišką gyvybę? Pasiūlytas metodas leis tą padaryti daug tiksliau

Norėdami atrasti gyvybę už Žemės ribų, greičiausiai turėsime remtis biopėdsakais – požymiais, kuriuos gyvybiniai procesai palieka savo aplinkoje. Pavyzdžiui, planetos atmosferoje. Jei uolinės planetos atmosferoje aptiktume deguonies molekulių, tai būtų rimta užuomina, kad ten gali egzistuoti gyvybė – nes negyvybiniai procesai tokiose planetose kaip Žemė laisvą deguonį daug efektyviau suvartoja, nei pagamina. Bet galimų biopėdsakų yra tūkstančiai, tad nustatyti, ar jų yra planetos atmosferoje, gali būti labai sudėtinga.

 Jei uolinės planetos atmosferoje aptiktume deguonies molekulių, tai būtų rimta užuomina, kad ten gali egzistuoti gyvybė.<br> 123rf iliustr.
 Jei uolinės planetos atmosferoje aptiktume deguonies molekulių, tai būtų rimta užuomina, kad ten gali egzistuoti gyvybė.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2021, 3:11 PM

Todėl grupė mokslininkų siūlo ieškoti ne pavienių biopėdsakų, o matuoti įvairių cheminių elementų bei junginių gausos santykius.

Žemiškuose organizmuose šie santykiai yra labai panašūs – tiesa, kiek priklauso nuo organizmo dydžio. Savo ruožtu, organizmų dydžių pasiskirstymas konkrečioje aplinkoje dažniausiai yra laipsninė funkcija. Sujungus šiuos du dėsnius, galima išvesti ir tikėtiną įvairių junginių santykių įvairovę skirtingose aplinkose.

Išmatavus įvairius santykius bei dalelių dydžių skirstinius nežemiškose aplinkose, galima būtų nustatyti, ar jos galėjo kilti savireguliuojančioje – galbūt gyvoje – sistemoje, ar yra atsitiktinių procesų padarinys. Tokius matavimus daug lengviau atlikti vietoje, t.y. Saulės sistemos objektuose – bet iš principo idėją galima pritaikyti ir egzoplanetų atmosferų analizei.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Bulletin of Mathematical Biology“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.