Kartu su milijardieriumi J. Bezosu į kosmosą skris 82 metų moteris

Privati JAV kosminių technologijų bendrovė „Blue Origin“ ketvirtadienį paskelbė, kad per jos planuojamą pirmąjį pilotuojamą skrydį į kosmosą kartu su kompanijos įkūrėju Jeffu Bezosu skris 82 metų lakūnė Wally Funk.

 W.Funk.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 W.Funk.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-07-01 19:19

W. Funk taptų seniausiu į kosmosą pakilusiu žmogumi, jeigu bus įgyvendintas planas liepos 20 dieną paleisti „Blue Origin“ raketą „New Shepard“. Skrydyje taip pat dalyvautų J. Bezoso brolis Markas ir aukciono, per kurį buvo siūloma įsigyti galimybę dar vieną vietą erdvėlaivyje, neįvardytas laimėtojas.

Lakūnė tikėjosi išskristi į kosmosą dar prieš 60 metų. Ji priklausė „Mercury 13“ – grupei pirmųjų JAV astronaučių, 1960–1961 metais ruoštų kosminiams skrydžiams pagal privačią programą, bet galiausiai atmestų dėl jų lyties.

Be to, W. Funk tapo JAV Nacionalinės transporto saugos valdybos (NTSB) ir Federalinės aviacijos agentūros (FAA) pirmąja inspektore moterimi, taip pat buvo paskirta geros valios ambasadore.

„New Shepard“ pakils iš aikštelės dykumoje Teksaso valstijos vakaruose. Skrydis turėtų trukti 10 minučių, iš kurių keturias keleiviai išbus aukščiau Karmano linijos linijos, laikomos Žemės atmosferos ir kosmoso riba.

„Blue Origin“ pirmasis pilotuojamas kosminis skrydis bus surengtas tvyrant aštrios konkurencijos atmosferai privačių kosminių skrydžių sektoriuje. Su šia bendrove taip pat varžosi Elono Musko įkurta kompanija „SpaceX“, taip pat britų milijardieriaus Richardo Bransono įkurta „Virgin Galactic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.