Italijos ir Rusijos astronautai surengė retą bendrą išėjimą į atvirą kosmosą Rusas eksperimentiniu palydovu pataikė į stoties saulės elementus

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbanti italų astronautė ir Rusijos kosmonautas ketvirtadienį surengė retą bendrą išėjimą į atvirą kosmosą, demonstruodami vienybę, nors pasaulyje tvyro įtampa dėl Rusijos karo Ukrainoje.

 Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbanti italų astronautė ir Rusijos kosmonautas ketvirtadienį surengė retą bendrą išėjimą į atvirą kosmosą.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbanti italų astronautė ir Rusijos kosmonautas ketvirtadienį surengė retą bendrą išėjimą į atvirą kosmosą.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 3:19 PM

Italė Samantha Cristoforetti ir rusas Olegas Artemjevas dirbo stoties išorėje montuodami naują kibernetinį manipuliatorių. Europos kosmoso agentūros (EKA) atsiųstas 11 metrų ilgio mechaninis griebtuvas buvo atskraidintas kartu su vienu Rusijos laboratorijų moduliu pernai liepą.

Neseniai atleistas Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas praeitą savaitę grasino atšaukti manipuliatoriaus montavimo operaciją, todėl iškilo abejonių, ar misija atvirame kosmose bus surengta. Vasario pabaigoje Maskvai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą Europa pasitraukė iš vienos bendros Marso tyrimo misijos su Rusija.

Nepaisant sumaišties Žemėje, septyni TKS įgulos nariai ne kartą pabrėžė puikiai sutariantys, kaip ir skrydžių valdymo komandos Hiustone bei Maskvoje. Šiuo metu stotyje dirba trys amerikiečiai, trys rusai ir S.Cristoforetti.

Per išėjimus į atvirą kosmosą Rusijos kosmonautai paprastai dirba kartu, bet kai kada jie būdavo suporuojami su NASA ir EKA astronautais.

Prieš pradėdamas manipuliatoriaus montavimo darbus, O.Artemjevas vieną po kito nusviedė tolyn nuo stoties 10 mažų palydovų, skirtų vienam radijo technologijų eksperimentui. Kiekvienas iš šių aparatų, sveriančių apie pusę kilogramo, nuskriejo lėtai sukdamiesi.

Pirmieji šeši nuskriejo sklandžiai, bet septintasis brūkštelėjo vieną TKS saulės elementų „sparną“ ir rėmą. O.Artemjevas teigė, kad kontaktas buvo labai švelnus, o NASA pritarė, kad įranga veikiausiai nebuvo apgadinta.

Rusijos kosminių skrydžių valdymo centras paragino O.Artemjevą būti atsargesnį. Paskutiniai trys palydovai buvo nusviesti taikliau.

Šis septynias valandas trukęs darbas stoties išorėje S.Cristoforetti buvo pirmasis. Dabar ji yra vienintelė moteris EKA astronautų korpuse.

O. Artemjevas, dabartinis TKS įgulos vadas, į atvirą kosmosą išėjo jau šeštą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.