„Roskosmos“ vadovas: Rusijos pasitraukimo iš TKS programos data dar nenustatyta

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Jurijus Borisovas penktadienį sakė, kad Maskva dar nėra nustačiusi savo pasitraukimo iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) programos datos, ir pažymėjo, kad tai bus padaryta tik iškėlus į orbitą atskirą Rusijos kosminę stotį.

Tarptautinė kosminė stotis <br>„123rf.com“ nuotr.
Tarptautinė kosminė stotis <br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-29 21:33

J. Borisovas, paskirtas „Roskosmos“ vadovu anksčiau šį mėnesį, šią savaitę sakė prezidentui Vladimirui Putinui, jog buvo priimtas sprendimas po 2024 metų pasitraukti iš TKS projekto ir sutelkti dėmesį į Rusijos orbitinės stoties kūrimą.

JAV kosmoso agentūra NASA ir jos partneriai tikisi, kad prieš 24 metus pradėjusi veikti TKS galės veikti iki 2030 metų, bet naujausias Rusijos pareiškimas privertė suabejoti šiuo planu.

Penktadienį kalbėdamas per televiziją J. Borisovas sakė, kad Rusija po 2024 metų pradės pasitraukimo iš TKS programos procesą, bet konkretus laikas „priklausys nuo Tarptautinės kosminės stoties būklės“.

Pasak jo, Rusija iš savo TKS segmento pasitrauks tik iškėlusi atskirą orbitinę stotį.

„Tarptautinės kosminės stoties darbo pabaiga ir Rusijos stoties darbo pradžia neabejotinai turėtų būti sinchronizuotos“, – sakė J. Borisovas ir pridūrė, kad Rusijos pasitraukimas gali trukti iki dvejų metų.

Rusija jau yra pradėjusi projektuoti naująją stotį, bet kosmoso programos pareigūnai nenurodė, kad ji galėtų būti paleista.

Tarptautinė kosminė stotis, tapusi tarptautinio bendradarbiavimo po Šaltojo karo simboliu, dabar yra viena paskutinių Rusijos ir Vakarų bendradarbiavimo sričių, santykiams pašlijus dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

Rusijos pareiškimas paskatino spėliones, kad tai vienas iš Maskvos bandymų spausti Vakarus sušvelninti dėl karo Ukrainoje jai įvestas sankcijas.

J. Borisovo pirmtakas Dmitrijus Rogozinas praeitą mėnesį sakė, kad Maskva derybose dėl galimo TKS darbo pratęsimo sutiktų dalyvauti tik tuo atveju, jeigu JAV atšauktų sankcijas Rusijos kosmoso pramonei.

J. Borisovas teigė, kad jo agentūros sprendimas su politika nesusijęs.

„Politinio aspekto čia nėra, ir nemanau, kad turėtų būti, – sakė „Roskosmos“ vadovas. – Tarptautinė kosminė stotis praturtino mokslą žiniomis apie Žemę ir visatą, taip pat visus mus suvienijo. Tokie projektai turėtų būti atskirti nuo politikos. Man labai gaila, kad mūsų bendri kosmoso projektai, svarbūs visai žmonijai, įgyja politinį atspalvį. Tai neteisinga.“

NASA pareigūnai sakė dar negavę kolegų Rusijoje oficialios pozicijos šiuo klausimu. NASA vadovas Billas Nelsonas savo pranešime rašė, kad jo agentūra įsipareigojusi užtikrinti saugų TKS darbą iki 2030 metų ir toliau „kurti ateities pajėgumus, kad būtų užtikrintas mūsų didelio masto dalyvavimas žemojoje orbitoje aplink Žemę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.