Piešiniai iš sąsiuvinių paraščių persikėlė į neįprastą parodą

Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai turi savo socialinį tinklą, kuriam nereikia net kompiuterių. Kokių minčių kilo per pamokas, su draugais jie gali pasidalinti ir ant tikros sienos.

M.Piekuras ne tik peržiūrėjo piešinius, bet ir perskaitė tekstus šalia jų.
M.Piekuras ne tik peržiūrėjo piešinius, bet ir perskaitė tekstus šalia jų.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Sostinė“)

2015-05-16 06:00, atnaujinta 2018-01-03 14:43

Matematikos mokytojas gal ir supyktų moksleivio sąsiuvinyje tarp formulių išvydęs nupieštą kaukolę. Tačiau muzikos ar literatūros mokytojams turbūt nekiltų minčių bartis sąsiuvinyje pamačius Antano Baranausko, Maironio, Josepho Haydno ar Ludwigo van Beethoveno portretus.

Ką per pamokas paraštėse paišo Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai, susidomėjo dailės mokytojas Marijus Piekuras.

Prisiminęs, kaip prie laidinių telefonų ilgam parimę tėvai nevalingai ant popieriaus skiaučių pripaišydavo įvairių ornamentų, kartą to jis paklausė savo moksleivių.

Kai vyresniųjų klasių moksleiviai jam parodė savo sąsiuvinius, M.Piekuras nusprendė surengti parodą „Paraščių piešiniai“. Menų mokykloje tokia paroda rengiama jau antrą kartą.

Kad apžiūrinėdami parodą mokytojai nesuprastų, per kurio pamokas moksleiviai labiausiai nuobodžiauja, ir neimtų jų bausti, M.Piekuras darbų autoriams garantavo visišką anonimiškumą.

Kelintoje klasėje mokosi kūrinio autorius, galima atspėti tik iš matematikos uždavinių ar literatūros konspektų.

Dėl parodos moksleivių sąsiuvinių niekas neplėšė. Mokytojas pastatė keletą stendų, ant kurių paraštėse nupaišytus kūrinius galėjo kabinti visi, kas nori.

„Tai mūsų mokyklos „Facebook“, nes šie piešiniai parodo tikrąsias moksleivių emocijas. Per pamokas jie piešė tai, ką iš tiesų jautė“, – kalbėjo M.Piekuras.

Surinkęs moksleivių piešinius dailės mokytojas įsitikino, kad dalis jų galėtų tapti tikromis knygų iliustracijomis, nors juos piešė ne tik Dailės skyriaus moksleiviai. Mokytojas nustebo sąsiuviniuose išvydęs daugybę literatūros ir muzikos klasikų portretų.

Nors paroda pavadinta „Paraščių piešiniai“, M.Piekuras pastebėjo, kad autoriai iš paraščių jau išėjo – kai kurie piešiniai užima visą sąsiuvinio puslapį ar net atsiranda vidury teksto. „Tai savotiški grafičiai, tik jie negadina senamiesčio sienų“, – sakė parodos rengėjas.

M.Piekurui būtų įdomu tokią parodą surengti po kelerių metų ir palyginti, kaip pasikeitė paauglių mintys. Jis turi idėjų į ją pakviesti ir kitų sostinės mokyklų moksleivius.

„Kita vertus, po kelerių metų toks menas gali ir išnykti, jei moksleiviai viską ims fiksuoti tiktai kompiuteriuose“, – svarstė dailės mokytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.