V. Kasiulio muziejuje – paroda, skirta žymiam lenkų kūrėjui

Rugsėjo 25 d. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje atidaroma paroda, skirta žinomam XX a. I pusės menininkui – dramaturgui, tapytojui, filosofui ir fotografui Stanisławui Ignacy Witkiewicziui-Witkacy (1885–1939).

Jas Grabski. Stanisławas Ignacy Witkiewiczius ir Janina Turowska. Improvizacija Diuseldorfo pabaisa. 1932. Stefano Okolowicziaus rinkinys.
Jas Grabski. Stanisławas Ignacy Witkiewiczius ir Janina Turowska. Improvizacija Diuseldorfo pabaisa. 1932. Stefano Okolowicziaus rinkinys.
Stanisławas Ignacy Witkiewiczius. Autoportretas su Tadeuszu Langier. Apie 1913 m. Stefano Okolowicziaus rinkinys.
Stanisławas Ignacy Witkiewiczius. Autoportretas su Tadeuszu Langier. Apie 1913 m. Stefano Okolowicziaus rinkinys.
Stanisławas Ignacy Witkiewiczius. Janina Illukiewicz. Apie 1912 m. Stefano Okolowicziaus rinkinys.
Stanisławas Ignacy Witkiewiczius. Janina Illukiewicz. Apie 1912 m. Stefano Okolowicziaus rinkinys.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 12, 2015, 2:12 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 5:37 AM

Parodoje – devyniolika skaitmeninių atspaudų iš originalių negatyvų, priklausančių Stefano Okolowiciziaus kolekcijai. Didesnė negatyvų dalis daryta paties Witkacy. Atspauduose – įdomios ir reikšmingos XX a. I pusės meninio gyvenimo asmenybės: menininko tėvas Stanisławas Witkiewiczius (1851–1915), rašytojas Bruno Schulzas (1892–1942), pianistas Arthuras Rubinsteinas (1887–1982), artimas Witkacy bičiulis, vienas garsiausių Lenkijos antropologų Bronisławas Malinowskis (1884–1942). Taip pat eksponuojami Józefo Głogowskio, Władysławo Jano Grabskio, Tadeuszo Langierio daryti menininko portretai ir paties Witkacy autoportretai.

Fotografijų savininkas Stefanas Okołowiczius baigė Dailės akademijos Varšuvoje Tapybos skyrių, domisi fotografija ir jos istorija, nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio kolekcionuoja Witkacy fotografijas. Jo rinkiniai jau pristatyti daugelyje parodų Lenkijoje ir už jos ribų. Pirmąjį kartą didesnė šios kolekcijos dalis parodyta šiuolaikinio meno centre Trieste Contemporanea Trieste, Italijoje.

Witkacy tėvai gimė Lietuvoje: Stanisławas Witkiewiczius – Pašiaušės dvare netoli Šiaulių, Marija Pietrzkiewiczówna – Tryškiuose; Stanisławas Witkiewiczius – žinomas XIX a. pabaigos – XX a. pradžios tapytojas, dailės kritikas ir architektas, Zakopanės stiliaus pradininkas.

Witkacy – iki šiol reikšminga asmenybė ne tik Lenkijos, bei ir viso pasaulio kultūrai. Jis gimė 1885 m. vasario 24 Varšuvoje, o 1939-ųjų rugsėjo 18-ąją, išgirdęs apie Raudonosios armijos įžengimą į Lenkiją, nusižudė. Jis mokėsi Krokuvos dailės akademijoje, dalyvavo dailės parodose, buvo vienu svarbiausių dailininkų grupės „Formistai“ ideologų, domėjosi estetika, meno teorija, psichoanalize (žinomiausi veikalai – „Estetikos eskizai“, „Teatras. Įvadas į Grynosios Formos teoriją teatre).

Witkacy tekstuose gilinamasi į būties slėpinius, dramose siekiama atskleisti metafizinius veikėjų pojūčius. Priklausęs moderniajai XX a. I pusės kultūrai, menininkas pats kūrė ir tvirtino svarbiausius jos bruožus – principingai neigė linijinio, nuoseklaus pasakojimo tradiciją, regimosios ir jausmų tikrovės iliustravimą, psichologinį realizmą, kurį vadino „meniniu viduriavimu“.

Witkacy vadinamas absurdo teatro pradininku; jis parašė arti keturiasdešimt dramų (tarp jų – „Mažame dvarelyje“, „Dvigalvio veršiuko metafizika“, „Beprotis ir vienuolė“, „Belzebubo sonata“, „Batsiuviai“), kurias statė ir stato žinomi Lenkijos ir kitų šalių režisieriai – tarp jų ir Tadeuszas Kantoras, ir Krystianas Lupa.

Witkacy kūriniai išversti į daugelį pasaulio kalbų; 1993-aisiais nedidelį jo „Skečą“ į lietuvių kalbą išvertė Giedrius Gabrėnas (vertimas skelbtas žurnale „Krantai“), jo išverstą dramą „Mažame dvarelyje“ 1993-aisiais Panevėžio dramos teatre pastatė režisierius Saulius Varnas. Neseniai Lietuvoje rodytas lenkų režisieriaus Jaceko Koprowicziaus filmas „Mistifikacija“ (2010) – veiksmas vyksta 1969-aisiais, kai paaiškėja, jog Witkacy nenusižudė, o tebėra gyvas ir toliau tęsia savo aistringus ir beprotiškus eksperimentus ne tik su menu, bet ir su gyvenimu.

Parodos atidarymo dieną 11 val. vyks seminaras, skirtas Witkacy kūrybai, jame dalyvaus Milada Ślizińska (Varšuvos dailės akademija), Przemysław Strożek (Lenkijos mokslų akademijos Meno institutas), Giuliana Carbi (Trieste contemporanea direktorė), Gabriella Cardazzo (Artspace direktorė), Catherine Thieck (Galerie de France (Le studiolo) vadovė, Paryžius), Helmutas Šabasevičius (Lietuvos kultūros tyrimų institutas).

Parodos atidarymas vyks 17 val., po jo bus rodomas režisieriaus Keno McMulleno filmas „Meilutės ir baidyklės“ („Lovelies and Dowdies“, 1973), kuriame Tadeuszo Kantoro spektaklio pagal Witkacy pjesę įrašas, nufilmuotas Edinburge, apleistoje prieglaudoje šalia kapinių, gretinamas su dokumentiniais vaizdais iš mėsos turgaus Londone.

Rugsėjo 26 d., bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija, įvyks Witkacy pjesės „Batsiuviai“ fragmento (iš lenkų kalbos vertė Irena Aleksaitė) skaitymas. Jį pristato jaunas režisierius Povilas Makauskas, dalyvaus aktoriai Vytautas Anužis, Remigijus Bilinskas, LMTA studentai Arnas Danusas, Karolis Kasperavičius, Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė ir Emilis Pavilionis. Skaitymas vyks LNDT Dekoracijų dirbtuvėse, pradžia – 17 val.

Parodos organizatoriai – Lietuvos dailės muziejus, Trieste Contemporanea, Artspace, Lenkijos institutas Vilniuje, Prancūzų institutas Lietuvoje, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, meno kultūros žurnalas „Krantai“, kuratoriai – Gabriella Cardazzo (Artspace), Giuliana Carbi (Trieste Contemporanea), Helmutas Šabasevičius (Lietuvos kultūros tyrimų institutas). Paroda Vytauto Kasiulio dailės muziejuje veiks iki spalio 8 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.