80-metį mininti Dailininkų sąjunga įteiks Auksinius ženkliukus

Didžiausia vizualaus meno kūrėjus vienijanti organizacija – Lietuvos dailininkų sąjunga (LDS) – šiemet švenčia 80 metų veiklos sukaktį. Per visą šį laikotarpį LDS surengė gausybę personalinių ir kuratorinių, tarptautinių ir lokalinių parodų, LDS galerijose ir skyriuose vyko įvairūs projektai, kūrybos pristatymai, buvo inicijuojami konkursai, tęstiniai kultūros ir meno renginiai, leidykloje sudaromos ir leidžiamos monografijos, albumai, knygos. LDS nariai produktyviai dalyvauja tarptautiniuose renginiuose, konkursuose, skina laurus įvairiose prestižinėse bienalėse, trienalėse.

Siekdama kuo plačiau ir solidžiau pristatyti LDS kūrybinę ir visuomeninę veiklą, sąjunga parengė kompleksinę 80-mečio programą.
Siekdama kuo plačiau ir solidžiau pristatyti LDS kūrybinę ir visuomeninę veiklą, sąjunga parengė kompleksinę 80-mečio programą.
Lietuvos dailininkų sąjungos logotipas.
Lietuvos dailininkų sąjungos logotipas.
Senasis Lietuvos dailininkų sąjungos antspaudas.
Senasis Lietuvos dailininkų sąjungos antspaudas.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 18, 2015, 5:14 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 4:31 AM

Siekdama kuo plačiau ir solidžiau pristatyti LDS kūrybinę ir visuomeninę veiklą, sąjunga parengė kompleksinę 80-mečio programą: parodas, retrospektyvinius pristatymus, diskusijas, kūrybos aptarimus, susitikimus su menininkais, istoriness apžvalgas ir tarptautinę konferenciją, į kurią atvyks svečių iš 9 Europos šalių.

Programa dar vasarą prasidėjo Panevėžio miesto dailės galerijoje, kurioje LDS Klaipėdos skyrius surengė parodą iš ciklo, skirto garbingam LDS jubiliejui, ir pristatė Klaipėdos krašto dailininkų kūrybą.

Beveik tuo pat metu Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro parodų rūmuose buvo atidaryta trijų didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos – garsių tapytojų paroda „Visos kartos“. Šioje parodoje buvo suburti įvairių kartų tapytojai bei išskleista stilistiškai plati Lietuvos dailės paletė. Paroda pasižymėjo dideliais formatais, ekspresyvumu, netikėtomis kompozicijomis ir intensyvumu – taip išryškėjo skirtingi, tačiau unikalūs kiekvieno menininko kūrybiniai braižai.

Rugpjūčio pabaigoje Kaune vyko LDS Kauno skyriaus surengtas XIII tarptautinis simpoziumas „Mes – Redukcija 2015“ , skirtas Lietuvos dailininkų sąjungos 80-mečiui. Rugsėjo 1 d. LDS Keramikų dirbtuvėse buvo atidaryta vienos dienos paroda, kuri vėliau bus perkelta ir veiks LDS Pamėnkalnio galerijoje Vilniuje. Nors parodą bus galima aplankyti jau nuo spalio 16 d., oficialus jos atidarymas numatomas lapkričio 5-ąją. Per parodos atidarymą Kauno keramikų sekcija JAV gyvenančio keramiko Rimo Visgirdos vardu dovanos Lietuvos dailininkų sąjungos Dailės fondui meno kūrinį. Tą pačią dieną 17 val. bus atidaroma ir jungtinė Vilniaus skulptorių paroda Šv.Jono galerijoje.

Lapkričio 5 d. 18 val. „Arkos“ galerijoje Vilniuje iškilmingai bus atidaryta bendra visų LDS galerijų paroda „Retrospektras“. Joje kiekviena galerija skirtingais rakursais ir įvairių kartų bei žanrų autorių kūryba pristatys savo galerijų kūrybinę veiklą. Per 25 nepriklausomybės metus Lietuvoje vyko daug pokyčių, kurie buvo reflektuojami kultūriniame kontekste, o Lietuvos dailininkų sąjunga – viena aktyviausių organizacijų, pristatančių šį kontekstą. Pavadinimas „Retrospektras“ – koncepcinis naujadaras, apeliuojantis į galerijų veiklos istorinę apžvalgą ir į spektrą, kuris reiškia spalvinį diferentiškumą, susijungiantį į visumą, bei meninio intensyvumo pasiskirstymą pagal dažnius (t.y. parodas). Tad lapkričio 5 d. keliose LDS galerijose oficialiai bus sveikinami net trijų parodų dalyviai ir svečiai.

Į jubiliejinius LDS 80-mečio renginius šiemet yra įtraukti ir kasmetiniai LDS narių apdovanojimai – Auksiniai ženkliukai. Šį apdovanojimą – tris lygiavertes premijas už metų kūrybos pasiekimus – LDS įsteigė 2001 m. Kiekvienais metais LDS Tarybos nutarimu šios premijos kartu su numeruotais auksiniais ženkliukais skiriamos trims dailininkams, tačiau jubiliejiniais metais Auksiniu ženkliuku bus pagerbti net 8 LDS nariai. Iškilminga LDS Auksinių ženkliukų teikimo ceremonija vyks Vilniaus rotušėje rugsėjo 18 d. 17 val. Ceremonijos metu dailininkus sveikins garbūs svečiai, LDS pirmininkė, LDS skyrių ir sekcijų pirmininkai, bus pagerbti ir Vyriausybės kultūros ir meno premijų laureatai, vyks šventinis koncertas, kuriame gros kamerinis ansamblis „Musica camerata“ (vad. A.Peseckas), solistė Rasa Rapalytė, jai akomponuos Daumantas Slipkus. Renginį ves aktorė Eglė Tulevičiūtė. Šventę lydės Auksinių ženkliukų laureatų paroda LDS parodų salėje Vokiečių g. 4.

LDS Auksiniai ženkliukai teikiami LDS nariams už įvairius reikšmingus kūrybinius laimėjimus, už konkrečius kūrinius, už kūrybinį meistriškumą, svarbias parodas Lietuvoje ir užsienyje, Lietuvos vardo garsinimą tarptautinėje meno padangėje, už inovatyvius meninius sprendimus, intensyvią visuomeninę veiklą ir pan. Nuo 2013 m. Auksinių ženkliukų apdovanojimų metu padėkos ir premijos teikiamos LDS darbuotojams už nepriekaištingą darbą bei svarų indėlį į LDS veiklą.

LDS Auksinių ženkliukų teikimo ceremonijos metu svečiai taip pat galės susipažinti su LDS partnerių – Literatūros ir meno archyvo – parengta mobiliąja archyvine paroda „Lietuvos dailininkų sąjunga 1935-1940“. Nuo rugsėjo 25 d. ji bus eksponuojama LDS galerijoje „Meno parkas“ Kaune kartu su galerijos parengta dokumentinės medžiagos ekspozicija bei keletu originalių pirmosios LDS parodos dalyvių kūrinių, kuriuos skolina Nacionalinis M.K.Čiurlionio muziejus. Oficialus šios parodos „Iš archyvų“ atidarymas ir jubiliejaus paminėjimas Kaune įvyks spalio 7 d. 17 val.  galerijoje „Meno parkas“.

Lapkričio 6 d. paroda „Lietuvos dailininkų sąjunga 1935-1940“ grįš į Vilnių. Tą dieną šią parodą bus galima aplankyti Lietuvos mokslų akademijoje vyksiančios tarptautinės konferencijos „Institucijų vaidmuo kultūros procesuose“ metu. Į šią konferenciją skaityti pranešimų pakviesti ne tik menotyrininkai ir kultūros veikėjai iš Lietuvos, bet ir svečiai – įvairių meno kūrėjų sąjungų, organizacijų, meno agentūrų ir kt. atstovai – iš Slovakijos, Norvegijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Škotijos, Islandijos, Estijos, Vokietijos, Latvijos. Pagrindinis konferencijos tikslas – pasidalinti gerąja kitų Europos šalių patirtimi, susijusia su meno kūrėjų organizacijų veikla ir dailininkų statusu tose šalyse. Ši konferencija labai naudinga siekiant įvairiais aspektais gerinti meno kūrėjų padėtį Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.