Klounas su pjūklu – šiurpesnių malonumų išsiilgusiai publikai

Jeigu mėgstate slaher filmų žanrą, tiksliau, lėto kankinimo, kūno pjaustymo, sandėliukuose tūnančių perversinių žudikų estetiką, jums puikiausiai tiks Stasio Povilaičio fotografijų serija „Viena Galąstojo diena“.

 Stasio Povilaičio fotografijos iš ciklo „Viena Galąstojo diena“.<br> Organizatorių nuotr.
 Stasio Povilaičio fotografijos iš ciklo „Viena Galąstojo diena“.<br> Organizatorių nuotr.
 Stasio Povilaičio fotografijos iš ciklo „Viena Galąstojo diena“.<br> Organizatorių nuotr.
 Stasio Povilaičio fotografijos iš ciklo „Viena Galąstojo diena“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 12:40 PM, atnaujinta Sep 14, 2017, 3:15 PM

Ketvirtadienį, rugsėjo 14 dieną,  S.Povilaičio fotografijų paroda „Viena Galąstojo diena“ atidaroma Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4 / Didžioji g. 19).

Pasak Virginijaus Kinčinaičio, kai žiūri į šio autoriaus fotografijas, atrodo, kad matai siaubo filmo kadrus. Tik tai jau nebe kinas, o kažkas bauginančiai realaus. Tapybiškai tiršta ir kriminogeniškai sovietinė galąstojo dirbtuvėlė, ant jos savininko galvos užmaukšlinta heloviniška cirko klouno kaukė ir aštriadantis pjūklas rankose nieko gero nežada. Žiūrėk, ir iškris iš kokio stalčiaus nupjauta daili gražuolės ranka.

Visiškai minimaliomis priemonėmis Stasys Povilaitis pasiekia stulbinantį efektą. Mat visos detalės – nušiurusios dirbtuvėlės vaizdas, dramblotas galąstojo kūnas – dirba jo naudai, kuria keistą, fotografinę suspenso nuotaiką.

Išsiviepęs klounas visiškai susilieja su makabriška savo dirbtuvėlės atmosfera, jis ir baugina, ir juokina. Žinai, jog už šios inscenizacijos slypi lietuviška raktų gamintojų, budėtojų, liftininkų, santechnikų, galąstojų dirbtuvėlių tikrovė. Tačiau ji tokia siurealistinė, jog sunku ja patikėti. Belieka pripažinti fantasmagorinį jos tragikomiškumą ir klusniai susitaikyti.

Stasys Povilaitis (g. 1948) yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys nuo 1989 metų. Jis surengė 15 personalinių parodų ir dalyvavo daugelyje grupinių ekspozicijų. Ciklas „Viena Galąstojo diena“ sukurtas 2002 metais.  2012 m. dalis serijos buvo publikuota metraštyje „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien“. 2016 m. visa serija eksponuota Panevėžio fotografijos galerijoje. 2017 m. ji buvo apdovanota diplomu „Monovision“ konkurso „Fine Art“ kategorijoje.

Paroda veiks iki spalio 14 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.