Akmenyje sustingdė karaliaus Mindaugo galybę

Kaune, Linksmadvaryje, prie tyvuliuojančio tvenkinio įkurtame medžio skulptūrų ir akmenų parke iškilo dar vienas įdomus paminklas. 86 metų kaunietis tautodailininkas Algimantas Kulieša šįkart akmenyje įamžino Lietuvos karaliaus Mindaugo didybę.

A.Kuliešai prireikė daugiau nei pusės metų, kad akmenyje būtų įamžinta Lietuvos karaliaus Mindaugo didybė.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Kuliešai prireikė daugiau nei pusės metų, kad akmenyje būtų įamžinta Lietuvos karaliaus Mindaugo didybė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta

Sep 30, 2017, 10:19 AM

Neįprastą skulptūrų parką Aleksote įkūręs kaunietis maždaug pusę metų iš rankų nepaleido kalto ir kitų akmenį įveikti padedančių įrankių.

Vyras nuo ankstaus ryto iki vėlaus vakaro triūsė prie vienos iškiliausių Lietuvos asmenybių – karaliaus Mindaugo akmeninės skulptūros.

Paminklą savamokslis menininkas pabaigė prieš pat minint Saulės mūšio 781-ąsias metines.

Akmenį aptiko aerodrome

„Po šio mūšio 1936 metų rugsėjo 22 dieną Mindaugui pavyko įtvirtinti savo autoritetą, todėl ir nutariau įamžinti šį didvyrį“, – kalbėjo menininkas.

Ypatingai Mindaugą nutaręs pagerbti aleksotiškis jau maždaug prieš metus pradėjo klausinėti, kur būtų galima gauti akmenį skulptūrai.

A.Kuliešos svajonė tapo tikrove, kai jis išvydo netoliese esančiame S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome stūksančius du didelius riedulius.

„Kreipiausi į Aleksoto seniūniją. Teiravausi, galbūt būtų įmanoma gauti leidimą tuos akmenis panaudoti kilniam tikslui. Kai aerodromo vadovybė tokį leidimą davė, seniūnijos teko prašyti transporto, kad juos atgabentų. Praėjusį pavasarį šie rieduliai atsidūrė mano skulptūrų parke“, – pasakojo A.Kulieša.

Žvilgsnis – toli regintis

Tautodailininkas skulptūrai pasirinko maždaug toną sveriantį vieną iš akmenų ir ėmėsi darbo. Kitas riedulys dar laukia, kol ateityje virs meno kūriniu.

A.Kulieša tvirtino, kad jis stengėsi kuo tiksliau atkartoti karališkuosius Mindaugo veido bruožus. Dėl to darbas į priekį stūmėsi mažais žingsniais.

„Mindaugo galybė atsispindi toli reginčiame žvilgsnyje, jo didingame veide. Rankoje gniaužiamas kalavijas rodo, kad tik toks valdovas galėjo tapti Lietuvos karaliumi“, – pasakojo autorius, kuriam kuriant akmeninę skulptūrą prireikė įdėti daugiau pastangų nei drožiant iš medžio.

Tautodailininkas šalia kitų paties sukurtų darbų išdrožė medines Lietuvos didžiųjų kunigaikščių Gedimino ir Vytauto Didžiojo skulptūras.

Jaunystėje plaukiojo jūromis

Kone kasdien prie tvenkinio plušantis devintąją dešimtį baigiantis tautodailininkas nuolat sulaukia būrio smalsuolių. Ypač jo kūryba ir įdomūs pasakojimai traukia aplinkinėse gatvėse gyvenančius jaunuosius aleksotiškius.

Vaikams patinka ne tik stebėti, kaip A.Kulieša darbuojasi kaltu ir kitais drožybos įrankiais. Jie klausosi jo jaunystėje patirtų nuotykių ir jūreiviškų istorijų.

Daugybę metų laivo kapitonu dirbusį, o vėliau tautodailininku tapusį vyrą džiugina, kad jaunimą jis gali pamokyti drožinėti, rišti jūreiviškus mazgus, irkluoti valtis. Be to, kartu su vaikais vyras nuolat tvarko skulptūrų parką, valo tvenkinį.

Nori įkurti vietos paplūdimį

A.Kulieša mėgsta pasakoti ir šio tvenkinio istoriją. Caro laikais šioje vietoje buvo apgyvendinti iš Rusijos ištremti žmonės. Šiame 3 požeminių šaltinių maitinamame vandens telkinyje žmonės maudydavosi, skalbdavo drabužius.

Pirmojo pasaulinio karo metais tvenkinyje vokiečių kareiviai girdė ir prausė savo arklius. Prieš kelis dešimtmečius tvenkinys užžėlė, į jį buvo verčiamos šiukšlės.

Buvęs kapitonas yra subūręs šio rajono jaunųjų gamtos mylėtojų būrelį, kuris kiekvienais metais padeda iš šio tvenkinėlio ištraukti galybę šiukšlių. Prieš keletą metų jis dugne rado kažkieno nuskandintų ginklų detalių ir sprogmenų.

A.Kulieša viliasi, kad ateityje pavyks išvalyti tvenkinio vandenį, jo dugną užpilti smėliu ar žvyru ir čia įrengti nedidelį paplūdimį, kuriame galima būtų maudytis ir mokytis plaukti.

Aleksotiškiai pasižymi veiklumu ir kūrybingumu

Liukrecija Navickienė

Aleksoto seniūnė

„Aleksote netrūksta darbščių ir kūrybingų žmonių. Jie dažnai be jokio atlygio rodo iniciatyvą gražinti aplinką, kurioje gyvena, negaili dėmesio ir laiko kaimynams, socialiai remtinoms šeimoms, senoliams.

Garbaus amžiaus tautodailininkas A.Kulieša daug metų tvarko Linksmadvaryje esantį tvenkinį, įkūrė skulptūrų parką. Aleksotiškis rūpinasi ir vietos jaunimo užimtumu: moko vaikus drožybos, jūreivystės paslapčių, drauge rūpinasi tvenkiniu.

Daug aktyvių žmonių yra ir Aleksoto bendruomenės centre. Jie vertina kaimynystę ir bendrystę, kartu rengia ne tik šventes, bet ir dalyvauja savanorystės projektuose, padeda socialiai remtiniems žmonėms.

Naugardiškių bendruomenės nariai aktyviai prisideda prižiūrint Naugardiškių parką, o nagingos aleksotiškės, susibūrusios į darbštuolių moterų grupę, kuria rankdarbius, kurie eksponuojami parodose, dovanojami seneliams ar kitiems socialiai remtiniems asmenims.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?