Skiedros sužeidė ir menininkus: pasakoja nupjautų medžių istorijas

Kertamų medžių skiedros skaudžiai sužeidė ir menininkus. Kitą savaitgalį Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje bus atidaryta neįprasta paroda „Nukirstas miestas – persodintas žmogus“.

Menininkams rūpestį kelia kertami medžiai.<br>Skaitytojos nuotr.
Menininkams rūpestį kelia kertami medžiai.<br>Skaitytojos nuotr.
Menininkams rūpestį kelia kertami medžiai.<br>Skaitytojos nuotr.
Menininkams rūpestį kelia kertami medžiai.<br>Skaitytojos nuotr.
Menininkams rūpestį kelia kertami medžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Menininkams rūpestį kelia kertami medžiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyventojams rūpestį kelia Radvili<br>Skaitytojos nuotr.
Gyventojams rūpestį kelia Radvili<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2018, 11:42 AM

Paroda kviečia kalbėtis apie medžius ir žmones. Pokalbio kontekstas aštrus – Lietuvos miestuose masiškai naikinami brandūs medžiai. Šis procesas atveria ne tik gamtosaugos problemas. Lyg grandininis pjūklas jis rėžiasi gilyn, užgaudamas piliečių teises ir pavojingai priartėdamas prie žmogiškųjų vertybių. Paroda stabdo pjūklą kaip tik šioje vietoje.

Erdvėje rikiuojasi eksponatai ir liudijimai: mes ir medžiai esame susiję. Šios senos giminystės įrodymai skirtingi – nuo baublio iki šiuolaikinės muzikos, nuo „Fluxus“ iki šių dienų bendruomenių meno.

Medyje įstrigusi kulka iš Amerikos pilietinio karo. Prieškario Lietuvos medžių sėklos stiklo kapsulėse. Menininko Česlovo Lukensko „Ne visai sudegę šventieji“. Kompozitorės Gailės Griciūtės įgarsinti Gedimino kalno medžiai. Režisieriaus Gyčio Padegimo laiškai. Tai – daiktai ir kūriniai, medžio saiku matuojantys žmogiškumą.

Parodoje pasakojamos nupjautų miesto medžių istorijos: kaštonų A.Smetonos alėjoje Kaune ir Rojaus medžių Vusterio gatvėje (Woodster Street) Niujorke. Lankytojai kviečiami sužinoti ir dalytis faktais apie išsaugotus medžius.

Tačiau „Mažųjų istorijų“ erdvėje svarbiausia – žmonės. Dvi ryškiausios Kauno bendruomenės – „Kopūstų laukas“ ir „Kiemo galerija“ – atskleidžia savo ypatingus ryšius su medžiais. Parodoje buriasi medžių gynėjai. Čia laukiamas kiekvienas, norintis prisidėti ir pasidalyti savo istorija.

Kartu su paroda Paveikslų galerijos baseino paviljone prasideda projektas „Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų“. Čia tyrinėsime miestą – stebėsime jo medžius ir žmones, vyks kūrybinės dirbtuvės.

Netrukus miestiečius prisidėti pakvies interaktyvus projekto tinklalapis.

Jame žymėsime medžius, rašysime kolektyvinį manifestą. „Mieste. Gatvėj. Galerija be sienų“ veikla skleisis už muziejaus ribų.

O ši paroda galerijos viduje – viso projekto sėkla, idėjinis branduolys.

Parodos atidarymas – gegužės 12 d. 16 val. Paroda veiks iki gruodžio 31 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.