Paaiškėjo, ką šiemet žmonės pirko meno mugėje „ArtVilnius ‘18“

9-ojoje tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“ šiemet dalyvavo 55 galerijos, 250 menininkų iš 20 pasaulių šalių. Meno mugės akcentu tapo „Focus-Baltic“ tema, todėl renginyje buvo daug svečių iš Latvijos ir Estijos.

 Mugės lankytoja fotografuoja L.Vitkovskayos kūrinį.<br> Organizatorių nuotr.
 Mugės lankytoja fotografuoja L.Vitkovskayos kūrinį.<br> Organizatorių nuotr.
Meno mugę „ArtVilnius ‘18“ šiemet aplankė ypač daug žmonių. <br> Organizatorių nuotr.
Meno mugę „ArtVilnius ‘18“ šiemet aplankė ypač daug žmonių. <br> Organizatorių nuotr.
 Menininko P.Alliko kūriniai.<br> Organizatorių nuotr.
 Menininko P.Alliko kūriniai.<br> Organizatorių nuotr.
 Svajonės ir Pauliaus Stanikų instaliacija „Caras“ pristatyta mugės „ArtVilnius“ projektų zonoje.<br> Organizatorių nuotr.
 Svajonės ir Pauliaus Stanikų instaliacija „Caras“ pristatyta mugės „ArtVilnius“ projektų zonoje.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 3:30 PM, atnaujinta Jun 12, 2018, 8:53 PM

Per keturias meno mugės dienas parodų ir kongresų centre „Litexpo“ apsilankė 22,8 tūkst. lankytojų, buvo parduota kūrinių už 350 tūkst. eurų ir tai dar nėra galutinė sandorių suma, nes nemažai jų bus baigti jau po meno mugės. Taigi, šių metų mugės finansiniai rodikliai dar geresni nei pernai.

Išaugęs lietuvių susidomėjimas užsienio menininkais

Šiemet „ArtVilnius ’18“ lankytojai intensyviai pirko ir domėjosi Latvijos bei Estijos galerijų meno kūriniais. Ne vieną kūrinį pardavė Latvijos galerijos „Maksla XO“, „Agijas Suna art gallery“ ir „Avangard gallery“ iš Pernu.

Sėkminga mugė buvo naujokams – prancūzams „Galerie Des Petits Carreaux“, pardavusiems net 10 tapybos darbų, bei „Piktogram“ galerijai iš Lenkijos.

Nuolat meno mugėje dalyvaujančios galerijos taip pat džiaugėsi pardavimais: kūrinių buvo įsigyta iš galerijų „Galleri NB“ (Danija), „Immaginaria Arti Visive Gallery“ (Italija), „Kovcheg Gallery“ (Rusija), „Tsekh“ (Lietuva / Ukraina), „Karavan Gallery“ (Prancūzija).

Mugės lankytojai pirko tokių užsienio meninikų kaip Ivaras Heinrihsonas, Maria Safronova, Léa Bénétou, Peeteris Allikas, Leonhardas Lapinas, Francesco Maria Testa ar Lidia Vitkovskaya kūrinius.

 

Lietuvos galerijoms ši mugė buvo ypač sėkminga

„Dauguma Lietuvos galerijų mugėje dalyvauja jau ne vienerius metus, todėl meno mėgėjai jas įsidėmi ir sugrįžta. Taip pat džiaugiuosi, kad galerijų ekspozicijos buvo išties gerai apgalvotos, galerininkai intensyviai bendravo su lankytojais ir būsimais pirkėjais“, – sakė mugės vadovė Diana Stomienė. 

Šiemet meno mugę aplankė kolekcionieriai iš Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, Latvijos,  Rusijos bei Lenkijos. Jie domėjosi ne tik užsieniečių kūriniais, bet įsigijo ir lietuvių menininkų darbų.

Kolekcininkas iš Vokietijos Stefanas J.Uibelis buvo maloniai nustebintas įdomios „ArtVilnius ‘18“ programos.

„Pirmą kartą lankiausi meno mugėje „ArtVilnius“. Tai aukšto lygio renginys tiek organizaciniu, tiek meniniu aspektu. Mugė daug dėmesio skyrė Baltijos šalių menui, todėl buvo daug įdomių atradimų, kurių neišvysi Berlyno meno mugėse ar galerijose. Džiaugiuosi papildęs savo kolekciją nauju kūriniu“, – po mugės sakė S.J.Uibelis.

O portalo Arterritory.com žurnalistas Sergejus Timofejevas, vertindamas meno mugę, pabrėžė ne tik galerijas, pirkimus ir pardavimus, bet ir plačią, solidžią papildomą meninę programą, kurią prilygina aukšto lygio meno festivaliui, reikšmingam ne tik Baltijos šalims, bet ir tarptautiniu lygiu.

 

Įvairių meno kūrinių pardavė tokios galerijos kaip „The Rooster Gallery“, „Meno niša“, „Aukso pjūvis“,  „Terra Recognita“, „The Room“, „Sla307 Art Space“, Panevėžio miesto dailės galerija, „Arkos“ galerija, „Baroti galerija. LDS“, „Menų tiltas“, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerija, „A galerija“, „Vilkamirgės galerija“, „Kauno langas“, „Contour Art Gallery“.

Pirkėjai tradiciškai rinkosi žinomų arba vyresnės kartos menininkų kūrybą. Nupirkti Rimanto Dichavičiaus, Jono Meko, Violetos Bubelytės, Vilmanto Marcinkevičiaus, Vytenio Lingio, Prano Gailiaus, Kristinos Norvilaitės darbai.

Taip pat aktyviai pirkti ir jaunesnių menininkų kūriniai – Jolantos Kyzikaitės, Andriaus Zakarausko, Eglės Karpavičiūtės, Vitos Opolskytės, Gusto Jagmino, Monikos Plentauskaitės, Dalios Juodakytės, Rūtos Povilaitytės bei Jono Aničo (paroda „Takas“).

„ArtVilnius '18“ metu pristatyta unikali dovana Vilniui

Šiemet meno mugės lankytojams buvo pristatytas būsimas Vilniaus miesto viešųjų erdvių meno projektas „Vandens lelijos“. Tai – unikali dovana Vilniaus miestui.

Sostinę papuošiančio meno kūrinio eksponavimo pradžia planuojama šių metų pabaigoje prie sostinės senosios Vingrių vandenvietės (seniausių Vingrių šaltinių), netoliese duris atversiančio modernaus meno MO muziejaus.

Šis projektas yra praėjusių metų meno mugės „ArtVilnius ‘17“ metu kilusi iniciatyva. Būsimo meno kūrinio iniciatorius – Irmantas Norkus, advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis partneris Lietuvoje, autorė – menininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, architektas – Tomas Grunskis.

„ArtVilnius ‘18“ apdovanojimai ir žiūrovų prizas

Geriausiomis „ArtVilnius ‘18“ galerijomis tapo (abėcėlės tvarka): „Alma“ (Latvija), „Contour Art Gallery“ (Lietuva), „Foku“ (Estija), „Galerie des Petits Carreaux“ (Prancūzija), „Kogo“ (Estija), „Piktogram“ (Lenkija), „The Rooster Gallery“ (Lietuva). Geriausiu „ArtVilnius ‘18“ menininku tapo latvis Ivaras Drullė, kurį pristato galerija „Alma“ iš Rygos.

Geriausia „ArtVilnius ‘18“ skulptūra / instaliacija paskelbta parodos „Takas“ dalyvio Vlado Urbanavičiaus  skulptūrinė instaliacija „Junginys I / Junginys II“.

Meno mugės mecenatas advokatų kontora „Cobalt“, kaip ir kasmet, geriausią „ArtVilnius ‘18“ jaunąjį menininką (iki 35 m.) apdovanojo 1000 eurų premija. Apdovanojimas atiteko Rimui Sakalauskui, kurį pristatė galerija „Meno niša“.

„ArtVilnius ‘18“ naujiena – geriausios menininkės nominacija ir piniginė premija, kurią įsteigė tarptautinis „Soroptimist“ Vilniaus pirmasis klubas. Už ekspozicijos ir kūrybos vientisumą buvo apdovanota estų menininkė Laura Kuusk, kurią mugėje pristatė „Foku“ galerija. Šios nominacijos nugalėtoją atrinko mugės vertinimo komisija, kuri dar pirmą mugės dieną paskelbė kitų nominacijų nugalėtojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą