Alternatyvaus meno festivalyje „Suspaustas laikas“ – šokiruojančios patirtys

Liepos 26–29 dienomis Nidoje vyks kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalis „Suspaustas laikas“. Trečius metus iš eilės organizuojamas renginys šiemet žada išskirtinę, įvairialypę ir provokuojančią programą. Festivalyje savo darbus pristatys ir į kūrybines diskusijas kvies menininkai ne tik iš Europos – lankysis pasaulinėje meno erdvėje pripažinti ir vertinami menininkai iš Irano, Japonijos.

Mišos Badasyano menas.<br>Rengėjų nuotr.
Mišos Badasyano menas.<br>Rengėjų nuotr.
Mišos Badasyano menas.<br>Rengėjų nuotr.
Mišos Badasyano menas.<br>Rengėjų nuotr.
Romano Michailovo kūrinys.<br>Rengėjų nuotr.
Romano Michailovo kūrinys.<br>Rengėjų nuotr.
Rouzbeh Rashidi „Phantom islands“.<br>Rengėjų nuotr.
Rouzbeh Rashidi „Phantom islands“.<br>Rengėjų nuotr.
Takashi Makino kūrinys.<br>Rengėjų nuotr.
Takashi Makino kūrinys.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 3:13 PM

Iš pasaulinio lygio parodų – tiesiai į Nidą

Festivalio atidarymo metu Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ salėje savo darbus pristatys japonų eksperimentinio kino bei audiovizualinių instaliacijų kūrėjas Takashi Makino. 

Renginio metu menininkas parodys paskutinį ir bene labiausiai nuskambėjusį savo darbą „On Generation and Corruption“ („Apie atsiradimą ir išnykimą“), kuris buvo pristatytas Roterdamo filmų festivalio konkursinėje programoje ir nominuotas kaip geriausias praėjusių metų darbas.

Dokumentinio kino pamokos 

Ukrainiečių režisierius Ostap Kostiuk – nauja figūra Europos kino padangėje. Iki debiutinio savo filmo „Gyva ugnis“, pristatyto 2015 m., mažai sąsajų su kinu turėjęs istorikas iš karto patraukė kritikų ir kino mylėtojų dėmesį. Techniškai nepriekaištingas ir itin jautrus dokumentinis filmas apie nykstančią Karpatų avių augintojų kultūrą iš karto pavergė Karlovy Varų, Ciuricho ir Čikagos kino festivalių žiūrovų širdis. 

Pastarajame kino festivalyje filmas „Gyva ugnis“ buvo nominuotas pagrindinėje programoje geriausio dokumentinio filmo kategorijoje. Festivalio metu režisierius surengs kino dirbtuves, kurių metu dalyviai gilinsis į dokumentinio kino kūrimo paslaptis.

Tarpdisciplininio meno kūrinių peržiūros ir pokalbiai

„Suspaustas laikas“ savo svečius supažindins su Irano kilmės kino kūrėju Rouzbeh Rashidi. Airijos eksperimentinio kino flagmanu laikomas menininkas Nidos žiūrovams pristatys paskutinį savo pilno metro darbą „Phantom islands“ (2018), kuriame kvapą gniaužiančio Airijos salų kraštovaizdis ir pasimetusios poros vidinis pasaulis ištrina visas ribas tarp fantazijos ir tikrovės, meninio ir dokumentinio kino. 

Performanso menininkas Mischa Badasyan labiausiai žiniasklaidoje nuskambėjo dėl savo metus trukusio projekto „Save the date“. Rusijoje gimęs armėnas, šiuo metu reziduojantis Berlyne, tuo metu užsibrėžė tikslą per metus permiegoti su 365 skirtingais partneriais. Išgyventą atskirties siaubą menininkas transformuoja į performansus, kurių pagalba atspindi nūdienos visuomenės ligas. 

Festivalio metu svečias papasakos savo kūrybą ir jį inspiruojančias socialines temas. 

Nors kasdienybės inercijai besipriešinančio menininko Beno Šarkos kūrybinė veikla sunkiai paklūsta apibendrinimams, tačiau jo šamanų ritualus primenančiuose performansuose bei spektakliuose ryškus potyrio fenomenas. Nuogo kūno ir gamtos stichijos akistata jo pasirodymuose išmuša žiūrovą iš įprastos būsenos, leidžia peržengti monotonijos spąstus. Festivalio metu bus pristatyti trys menininko trumpo metro darbai. 

Dar vienas festivalio svečias – Roman Mikhailov – kūrėjas iš Ukrainos, pastaruoju metu itin išgarsėjęs pasaulinėje tarpdisciplininio meno scenoje.  Lietuvos meno mylėtojams jis pažįstamas tiek iš „Suspaustas laikas 2017“, tiek iš „ArtVilnius‘2017“. Šiemet festivalio lankytojams menininkas pristatys savo instaliaciją „Chrupkost“. 

Festivalio paskutinę dieną, sekmadienį, žiūrovai išvys eksperimentinio kino retrospektyvą, kurią organizatoriai ruošia kartu su Goethe’s institutu. Retrospektyvos filmus pristatys ir daugiau apie jų kontekstą papasakos filosofas dr. Vytis Silius. 

„Suspaustas Laikas“ – nuo 2016 m. kasmet organizuojamas nemokamas kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalis, skirtas apžvelgti nepriklausomo meno formų evoliuciją, šių dienų tendencijas ir ateities perspektyvas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.