Programa „Kuriu Vilnių“ duoda vaisių: pilkas sienas atgaivino spalvingi piešiniai

Savivaldybei metų pradžioje pirmą kartą paskelbus meno projektų rėmimo programą „Kuriu Vilnių“, sostinės gyventojai dabar jau gali džiaugtis jos rezultatais.

Antakalnio g.
Antakalnio g.
Vilniaus g.
Vilniaus g.
Švitrigailos g.
Švitrigailos g.
Kauno g.
Kauno g.
Švitrigailos g.
Švitrigailos g.
Švitrigailos g.
Švitrigailos g.
P.Vileišio g.
P.Vileišio g.
Švitrigailos g.
Švitrigailos g.
Daugiau nuotraukų (8)

"Sostinė"

Sep 30, 2018, 11:58 AM

Net 120 šiuolaikiškų, ryškių, išskirtinių miesto meno projektų, kuriais vilniečiai siūlo kurti ir gražinti miestą. Tiek jų sulaukė savivaldybė, pradėjusi įgyvendinti programą „Kuriu Vilnių“.

Menininkai pasiūlė įvairiausias meno formas – nuo roboto gido iki instaliacijų ir paliečiamo nematomo interneto. Savivaldybė, pasitelkusi ekspertų komisiją, įvertino visus pasiūlymus ir atrinko 20 „Kuriu Vilnių“ laimėtojų.

Vaizduojamojo meno, architektūros, menotyros, kultūros paveldo specialistams bei visuomenininkams teko išties nelengva užduotis – iš 120 paraiškų atrinkti geriausius projektus, kurie praturtintų miestą ir būtų finansuojami iš savivaldybės lėšų.

Iš viso savivaldybė programai skyrė 500 tūkst. eurų. Komisija vertino kiekvieno projekto meninę kokybę, turinį, dermę su aplinka, įtaigumą, reikšmę estetiniam aplinkos formavimui, socialinį reikšmingumą ir sąmatos pagrįstumą.

Paraiškas galėjo teikti tiek patyrę garsūs menininkai, tiek pradedantieji. Konkurse dalyvavo ne tik vilniečiai, bet ir menininkai iš Austrijos, Italijos, Estijos.

Vieni populiariausių siūlymų – dekoruoti Vilniaus pastatus arba puošti miesto erdves skulptūromis. Komisijos dėmesį atkreipė ir įvairūs socialiniai-meniniai projektai.

Laimėję projektai papuošė ir papildė erdves ne tik miesto centre, Naujamiestyje ir Senamiestyje, bet ir atokesniuose rajonuose: Viršuliškėse, Antakalnyje, Šeškinėje, Pilaitėje, Kirtimuose, Šnipiškėse.

Meno kūriniais pasipuošė ir miesto transportas.

„Tapybos maršrutizatoriai“ pasiūlė originaliai apipavidalinti 5 troleibusus dešimčia skirtingų Lietuvos ir Estijos jaunųjų menininkų tapybos darbų.

Geriausiai įvertintas sumanymas – „Open Gallery“ šiuolaikinio meno projektas Naujamiesčio kvartale tarp Švitrigailos, Kauno, Vytenio ir Panerių gatvių, kur visi pastatai pavirto kūriniais.

Čia atsiradusi atvira galerija su 9 naujais kūriniais turi ambiciją ateityje tapti viena lankomiausių erdvių Europoje.

Senamiestyje, ant Vilniaus gatvės pastato, atsirado Dovilės Bagdonaitės sukurta instaliacija „Vilniaus langeliai“.

Tamsiuoju paros metu ant pastato išryškėja žodžių dėlionė, kurioje suradus tinkamus žodžius galima perskaityti eilėraštį.

O Lietuvos dailininkų sąjunga išskirtiniais piešiniais papuošė savivaldybei priklausančių pastatų eksterjerą Antakalnyje.

Tiesa, ne visus projektus pavyko įgyvendinti. Vietos gyventojai nepanoro, kad legendinė Pylimo gatvės skvero skulptūra „Kiaušinis“ pasikeistų. Programoje „Kuriu Vilnių“ dalyvavęs Jurgis Dagelis siūlė patobulinti „Kiaušinį“ į mechanizuotą akustinį ir besitransformuojantį judesio, garso ir šviesos gaivalą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.