Šiauliuose – vis daugiau žaismingų kūrinių po atviru dangumi

Šiauliuose kasmet atsiranda vis naujų meninių akcentų. Per pastaruosius trejus metus viešosios erdvės pasipildė keliasdešimčia kūrinių. Neseniai papuoštas miesto dramos teatro pastatas.

Bulvare ant šakų pakibo G.Linkevičiaus sukurtas didžiulis žalias chameleonas.<br>G.Šiupario nuotr.
Bulvare ant šakų pakibo G.Linkevičiaus sukurtas didžiulis žalias chameleonas.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš Talkšos ežero žvelgia rūsti gorila – D.Jankausko kūrinys „Nerimas“.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš Talkšos ežero žvelgia rūsti gorila – D.Jankausko kūrinys „Nerimas“.<br>G.Šiupario nuotr.
Teatrą pagyvino 80 drugių – tiek metų yra neseniai rekonstruotam pačiam pastatui.<br>G.Šiupario nuotr.
Teatrą pagyvino 80 drugių – tiek metų yra neseniai rekonstruotam pačiam pastatui.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 6, 2018, 2:06 PM

Prieš kelias dienas miestiečiai išvydo menininkų Redos ir Arūno Uogintų naujausią kūrinį. Šiauliečių kūrėjų pora ant Šiaulių valstybinio dramos teatro sienos nutapė 80 drugelių.

Drugelių skaičius sutampa su neseniai atnaujinto pastato 80mečiu.

Patys kūrėjai savo darbą sakė skiriantys teatralams, kurių kūryba ir blykstelėjimas yra toks pat trapus ir laikinas kaip ir drugelių pasirodymas.

Ne kiekvienam aktoriui lemta sužibėti visu ryškumu, todėl visą teatro sieną nutūpę drugeliai yra skirtingi – vieni ryškesni, kiti – labiau susiliejantys su fonu.

Šiaulių dailės galerijos kultūros renginių ir parodų kuratorė Ernesta Šimkienė pasidžiaugė, kad per trečius metus besitęsiantį projektą „Saulės pagrobimas“ miestiečiams pavyko padovanoti keliasdešimt gatvės meno kūrinių.

„Tai laikotarpį atspindintis menas, kuris nepretenduoja į amžinybę. Džiaugiamės, kad pavyko pagyvinti miestą, – kalbėjo E.Šimkienė. – Šiemet šiauliečiai bus pradžiuginti dar trimis kūriniais.“

Tiesa, 10 tūkstančių eurų kainavęs projektas šiais metais gali ir baigtis, nes sunkiai sekasi susitarti su pastatų šeimininkais: „Nesinori, kad kūriniai atsirastų kur nors pakampėse, o centrinėje dalyje jau sunku rasti erdvių. Savininkai dažnai nori viską kontroliuoti, keisti neįtikusį piešinį, vadovauti menininkams.“

O kitas jau penkerius metus besitęsiantis viešųjų erdvių meno projektas, regis, nesustos. Tiesa, ir jis pakeitė kryptį – šiemet pasirinkta labiau provokuojanti, žaisminga kryptis.

Šis 17 tūkstančių eurų vertės projektas „Ne/atrasti Šiauliai“ šią vasarą miestiečiams padovanojo tris kūrinius. Iš putplasčio sukurtos skulptūros vienus privertė aikčioti, o kitus – stebėtis ir piktintis – abejingų nebuvo.

Vilnietis Gintaras Linkevičius savo kūrinį „Chameleonas“ įkėlė į klevą bulvare, šiaulietis skulptorius Gintautas Lukošaitis skulptūrą „Oxygen/Deguonis“ užkėlė ant Salduvės piliakalnyje esančių pamatų, o vilnietis menininkas Donatas Jankauskas savo skulptūrą „Nerimas“ panardino į Talkšos ežerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.