Violetos Bubelytės nuotraukose moters kūnas pavaizduotas nuostabiu, subtiliu būdu

Violeta Bubelytė visas emocijas ir sielos virpesius priima kaip komplimentą. Ji nenori priimti tik vieno – abejingumo.

 Naujuose darbuose – vis mažiau melancholijos ir daugiau humoro. <br> V.Bubelytės nuotr.
 Naujuose darbuose – vis mažiau melancholijos ir daugiau humoro. <br> V.Bubelytės nuotr.
„Kelionė“.<br> V.Bubelytės nuotr.
„Kelionė“.<br> V.Bubelytės nuotr.
„Aš parodysiu tau, ko tu nebuvai dar regėjusi“  <br> V.Bubelytės nuotr.
„Aš parodysiu tau, ko tu nebuvai dar regėjusi“  <br> V.Bubelytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-09-21 19:58, atnaujinta 2019-09-22 10:43

Tai pastebi lenkų meno istorikas ir kritikas Adamas Mazuras, kurio tekstas padeda žiūrovui rasti raktą į „Prospekto“ galerijoje kitą savaitę atidaromą fotomenininkės V.Bubelytės fotografijų parodą „Monospektaklis kitaip“ .

Pasak meno istoriko, moters kūnas V.Bubelytės nuotraukose pavaizduotas nuostabiu, subtiliu būdu.

„Menininkė labai stengiasi neįžeisti žiūrovo. Priešingai nei rašo kritikai, menininkė nėra suinteresuota kovoti su patriarchija, vyrų pažiūromis ir naikinti konvencijas.

Bubelytė labiau yra linkusi konvencijomis žaisti. Jai tai teikia malonumą, ir tą patį malonumą ji perteikia žiūrovams. Naudodamasi savo kūnu, ji kuria ir perkuria moterų vaizdavimo schemas.

Naujausiose nuotraukose plėtojami ir sustiprinami Bubelytės mene vyraujantys motyvai. Kūrėja daugina savo atvaizdus, neapsiribodama dviem, trimis, keturiais siluetais viename paveiksle.

Tarsi to nepakaktų, ji komponuoja mažesnius ciklus, sudarydama didesnes visumas, o jos savo ruožtu leidžia sukurti vaizdus, primenančius beveik teatro kūrinio scenas.

V.Bubelytės mene pasirodo anekdotas, situacinis pokštas. Veidų išraiškos tampa ryškesnės. Čia mažiau melancholijos, daugiau humoro.

Mažiau viliojančio narcisizmo, ir atsiranda distancija, kurią fotomenininkė įgijo su amžiumi, bei pasitikėjimas savimi ir savo kūnu, kuriuo pasižymi tik subrendusi moteris. Distancija nuo savęs, pasaulio ir fotografijos meno.

Naujausi darbai šiek tiek neryškūs, tarsi būtų fotografuota rūke. Matyt, menininkė nenori išryškinti kiekvienos odos poros, kiekvienos raukšlės ir nelygumo. Bet ji ir nesislepia, nes neturi dėl ko. Proporcingas kūnas vis dar yra gražus ir jausmingas.

Naujausiose savo nuotraukose Bubelytė yra gyva, judri, triukšminga. Emocijos verda ir menininkė nebelaukia kritikos, kad sužinotų, apie ką kalba, – ji pati siūlo interpretaciją.

Šios monodramos pasakojimas nėra linijinis, o herojė vienu metu atlieka daugybę vaidmenų. Literatūrinis aspektas gali stulbinti žiūrovus, pripratusius atskirai žiūrėti į Bubelytės atspaudus ir portretus.

Kita vertus, ar menininkė nuo pat pradžių nesiūlė žiūrėti į paskesnes nuotraukas, sudėlioti jas vieną šalia kitos, ieškoti analogijų, santykių, panašumų ir skirtumų? V.Bubelytė reikalauja kantrybės. Jos registracija yra nuolatinė, tačiau lėta ir atsargi.

Kūrėja žavi ir keri žiūrovus. Ji yra stebuklinga, o jos kūną ir veidą galima ramiai stebėti valandų valandas. Paveikslėliai yra tarsi ekranas, rodantis žiūrovo emocijas ir jausmus.

Vienas bus sužavėtas, kitas nuliūdęs, trečias susijaudinęs, ketvirtas susierzinęs, bet nė vienas neliks abejingas. Violeta Bubelytė visas emocijas ir sielos virpesius priima kaip komplimentą. Ji nenori priimti tik vieno – abejingumo“. /A.Mazuras/.

Violeta Bubelytė (g. 1956 m.) Nuo 1980 m. Lietuvos fotografijos meno draugijos (dabar Lietuvos fotomenininkų sąjungos) narė, meno kūrėjo statusas suteiktas 2005 m. 1980 – 1991 m. dirbo Lietuvos fotomenininkų sąjungoje. Nuo 1992 m. – fotokorespondentė įvairiuose Lietuvos periodiniuose leidiniuose. Dabar gyvena ir kuria Vilniuje.

V.Bubelytės fotografijų parodos „Monospektaklis kitaip“ atidarymas – 24 d. 17.30 val. „Prospekto“ galerijoje. Lankymas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.