Baltijos šalių menininkai siekia 11-ojo Jaunojo tapytojo prizo

Šiemet jau 11-ąjį kartą bus išrinktas konkurso Jaunojo tapytojo prizas (Young Painter Prize, YPP) laimėtojas. Organizatoriai sulaukė 72 konkurso kriterijus atitinkančių paraiškų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos tapytojų. Lapkričio 8-ąją Vilniuje, VDA parodų salėje „Titanikas“, bus atidaryta 20 finalininkų paroda ir paskelbtas geriausias šių metų jaunasis tapytojas.

Konkurso Jaunojo tapytojo prizas organizatoriai Julija Dailidėnaitė ir Vilmantas Marcinkevičius.<br>Rengėjų nuotr. 
Konkurso Jaunojo tapytojo prizas organizatoriai Julija Dailidėnaitė ir Vilmantas Marcinkevičius.<br>Rengėjų nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 1:59 PM

Pasak konkurso organizatorių, Jaunojo tapytojo prizas jau vienuolika metų yra jaunosios Baltijos šalių menininkų kartos tapybos metraštininkas ir platforma būti pastebėtiems jauniesiems talentams iš Lietuvos, Latvijos ar Estijos.

Jaunojo tapytojo prizo organizatorės, menotyrininkės Julijos Dailidėnaitės, teigimu, kiekvieni jos „kalendoriniai“ metai prasideda ir baigiasi šiuo projektu.

„Šiandien sunku patikėti, kad jau perkopėme dešimtmetį. Atsigręžus atgal ir susumavus visus konkurso metu įvykusius atradimus, pasiekimus ir įvykius, įžvelgiu šio projekto vertę. Matau didelę prasmę ir toliau plėtoti bei plėsti šio projekto ribas. Jaunojo tapytojo prizas tapo atspirties tašku daugeliui jaunųjų tapytojų, tarp kurių pirmųjų metų laimėtojas Andrius Zakarauskas, Zane Tuča iš Latvijos, Aleksejus Gordinas iš Estijos, Jolanta Kyzikaitė, Jonas Jurcikas, Rosanda Sorakaitė, Linas Jusonis, Adomas Danusevičius ir kiti. Jie sėkmingai kuria iki šiol“, – sako J. Dailidėnaitė.

Pasak projekto iniciatoriaus, tapytojo Vilmanto Marcinkevičiaus, pats maloniausias momentas yra suvokti, kad kūryba yra realesnė už amžino variklio idėją.

„Kūryba – nesibaigianti. Tai labai ryžtingai parodo jaunoji menininkų karta. Jaunieji Baltijos šalių kūrėjai tapybos priemonėmis žengia įvairiausiais keliais, tačiau matome, kad atsigręžiama į figūratyvą, žmogaus būsenas ir išgyvenimus, žmogų supančią aplinką ir situacijas, animacijos ir  kompiuterinių žaidimų atėjimą į tapybą, koduojamos meno istorijos pavyzdžių citatos. Tai labai pozityvūs ženklai tapybos ateičiai“, – pabrėžia V. Marcinkevičius.

Šiais metais geriausiam tapytojui atiteks beveik 5 000 Eur vertės prizas, kurį sudaro dviejų mėnesių rezidencija SomoS meno centre Berlyne, piniginis prizas bei galimybė surengti personalinę parodą sostinės „Pamėnkalnio“ galerijoje. Vienas svarbiausių akcentų – konkurso nugalėtojo kūrinys papildys Lietuvos dailės muziejaus, Nacionalinės dailės galerijos tapybos fondus, kuriuose jau yra saugomi ir visų dešimties ankstesnių Jaunojo tapytojo prizo laimėtojų darbai.

Tęsiant itin sėkmingą pernykštę patirtį, papildomus prizus įsteigė projekto Jaunojo tapytojo prizas draugai – kūrybinė agentūra „Autoriai“ ir šiuolaikinio meno galerija „The Rooster“. Kūrybinė agentūra „Autoriai“, glaudžiai bendradarbiaujanti su Baltijos jūros regiono menininkais, skirs „Special Mention“ piniginį prizą. Jo laimėtoją rinks specialiai suformuota tarpdisciplininė žiuri. O galerija „The Rooster“, dirbanti išskirtinai su pradedančiaisias ir jaunaisiais kūrėjais, vienam iš projekto finalininkų skirs paskatinamąją premiją „The Rooster Open“.

Šių metų projekto vertinimo komisijoje – vienų svarbiausių Lietuvoje meno fondų „Lewben Art Foundation“ ir Lietuvos išeivijos dailės fondų įkūrėjas ir valdytojas, Jungtinės Karalystės TATE muziejaus komiteto, atsakingo už meno kūrinių įsigijimą iš Rusijos ir Rytų Europos (REEAC), narys Vilius Kavaliauskas; viena ryškiausių Estijos tapytojų, hiperrealistė Maarit Murka; Lietuvos dailės muziejaus direktorius, buvęs Vilniaus dailės akademijos prorektorius bei buvęs Lietuvos kultūros ministras Arūnas Gelūnas; vizualaus meno kūrėjas, kuratorius, rezidencijų centro SomoS Berlyne steigėjas ir vadovas Paulus Fugers bei meno kritikė ir kuratorė iš Latvijos Šelda Pukite.

Vienas svarbiausių projekto Jaunojo tapytojo prizas tikslų – sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su jaunųjų menininkų kūryba, o tikslinei auditorijai Lietuvoje ir užsienyje – meno kolekcininkams, meno vadybininkams ir kuratoriams – atrasti naujus talentus Baltijos šalyse. Šio tikslo siekdami, kaip ir kiekvienais metais, projekto organizatoriai suburia tarptautinę vertinimo komisiją, kurią sudaro įvairių sričių meno profesionalai: galerininkai, kolekcininkai, menotyrininkai, menininkai ir kuratoriai.

Projekto Jaunojo tapytojo prizas mecenatai: Mindaugas Raila, Nicolas Ortiz, Dali van Rooij Rakutyte, „Lewben Art Foundation“ bei „Bajorunas / Sarnoff Foundation“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.