Klaipėdos parodų rūmuose – vienkiemių godos, kaubojų šėlsmas, žmonių darbai ir oro tarša

Fotografijos mylėtojai penktadienį kviečiami į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmus – ten bus atidarytos lietuvių fotomenininkų Rimaldo Vikšraičio, Arūno Baltėno, Edžio Juršio autorinės parodos.

 KKKC Parodų rūmuose pristatomos lietuvio užfisuotos Oregono valstijos kaubojų išdaigos.<br>E.Jurčio nuotr. 
 KKKC Parodų rūmuose pristatomos lietuvio užfisuotos Oregono valstijos kaubojų išdaigos.<br>E.Jurčio nuotr. 
Iš ciklo "Vienkiemių godos".<br> R.Vikšraičio nuotr.
Iš ciklo "Vienkiemių godos".<br> R.Vikšraičio nuotr.
Iš ciklo "Vienkiemių godos". <br> R.Vikšraičio nuotr.
Iš ciklo "Vienkiemių godos". <br> R.Vikšraičio nuotr.
Iš ciklo "Dirbame. Esame".<br> A.Baltėno nuotr.
Iš ciklo "Dirbame. Esame".<br> A.Baltėno nuotr.
 Iš ciklo. "Dirbame. Esame".<br>A.Baltėno nuotr. 
 Iš ciklo. "Dirbame. Esame".<br>A.Baltėno nuotr. 
Paroda. "Ieškojimai".<br> E.Jurčio nuotr.
Paroda. "Ieškojimai".<br> E.Jurčio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 13, 2019, 4:25 PM, atnaujinta Nov 13, 2019, 4:32 PM

Kiti Fotografijos šventės uostamiestyje projektai bus pristatomi lapkričio pabaigoje uždarose ir atvirose erdvėse. Parodų lankytojams bus rengiamos švietėjiškos ekskursijos.

Žvilgsnis į gūdžią provinciją

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius su savo partneriais Fotografijos šventę (kuratorius Darius Vaičekauskas) uostamiestyje rengia jau ketvirtą kartą.

Centrinė ekspozicijų ašis – R.Vikšraičio paroda „Vienkiemių godos“. Šio autoriaus kūryba nesutapatinama nei su lietuviškosios fotografijos meno tradicijomis, nei su šiuolaikinėmis tendencijomis - perteikia tikroviškus ir tuo pat metu individualius šiandieninės Lietuvos provincijos vaizdus ne tiktai siaurame fotografijos, bet ir bendrame kultūros, socialinio gyvenimo problemų kontekste.

R.Vikšraičio fotografijų kalba suprantama ir aktuali ne tik lietuviams. Provincijos miestelių gyvenimą savitai fiksuojančio fotomenininko kūryba tarptautiniame Europos fotografijos festivalyje „Rencontres d'Arles-2009“ buvo įvertinta „Metų atradimo“ apdovanojimui.

Lietuvio darbus tokiam prizui nominavo garsus Didžiosios Britanijos fotografas Martinas Parras. Abu autoriai atviri juos supančiai aplinkai, savo darbuose atskleidžia ir tragikomiškas gyvenimo puses. Tik britas jų atranda globaliame pasaulyje, o lietuvis – provincijoje.

Dirbančios šalies portretas

Fotografo A.Baltėno parodoje „Dirbame. Esame“ pristatomi žmones, kuriuos jis įamžino savo darbo vietose. Parodos herojai – įvairiausių profesijų atstovai. Dauguma fotografijų sukurta 2016–2017 metais.

A.Baltėnas užfiksavo apie 200 įvairių sričių specialistų, tačiau parodoje sutilpo vos trečdalis fotografijų. Šio fotomenininko kūryba pretenduoja atsidurti kuriame nors valstybės archyve.

Projektas „Dirbame. Esame“ sumanytas kaip įvairiausių Lietuvoje dirbančių profesijų atstovų fotografijų rinkinys, skirtas ateities kartoms. KKKC erdvėse pristatomas A.Baltrėno paroda – konkrečiu istoriniu momentu sukurtas dirbančios Lietuvos portretas.

Pristatoma išeivio kūryba

Kultūros tiltas tarp Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų – taip galima įvardyti E.Jurčio fotografijų parodą „Ieškojimai“. Autorius kviečia susipažinti su naujais, fotografijos galerijose dar neeksponuotais darbų ciklais, sukurtais per pastaruosius penkerius metus.

Daug metų JAV gyvenantis, bet savo gimtinės neišsižadėjęs išeivis E.Jurčys žvelgia į žmogų, smalsiai tyrinėja aplinką, nesvarbu, kad ir kur jis būtų - Paryžiuje ar mažame Oregono valstijos miestelyje.

Beje, Oregonas yra ta vieta, kurioje amerikiečiai puoselėja kaubojų gyvenimo tradicijas. Užfiksuotos E.Jurčio fotografijose jos nušvis ir KKKC erdvėse.

Uostamiesčiui stinga oro

Ką žinome apie orą, kuriuo kvėpuojame? Į Fotografijos šventės programą įsiliejusi dar viena paroda „Kieta dalelė“ tikroviškai atskelidžia oro taršos situaciją Klaipėdoje ir kituose didžiuosiuse Lietuvos miestuose, jos poveikį aplinkai, žmonių sveikatai.

Tai yra pirmasis oro taršos mažinimo aktyvistų ir juos remiančių fotomenininkų iniciatyvos „Kieta dalelė“ žingsnis uosto dulkių, mazuto kvapų, iš vandenvalos įrenginių baseinų sklindančios smarvės kamuojamame pajūrio mieste.

Ekologinės parodos KKKC rūmuose atidarymas - lapkričio 22-ąją. Ją organizavo už švarią aplinką ir demokratiją kovojantys uostamiesčio visuomenininkai, Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutas. Bus pristatomi elektra varomi autobusai „Dancer“.

Parodų lankytojai galės susipažinti su neįprasta instaliacija – Klaipėdos ore surinktų kietųjų dalelių makrofotografijomis.

Paroda gatvių sankryžoje

Lapkričio pabaigoje KKKC erdvėse dar bus pristatomas dar veinas klaipėdiečio fotomenininko D.Vaičekausko fotografijos projektas „Dekonstrukcijos. Nykimas – dingstantys vaizdai“.

Klaipėdos viešojoje erdvėje, ties Naujosios Uosto ir Danės gatvių sankryža, bus eksponuojama jau mirusio žinomo fotografo marinisto Savelijaus Golubevo fotografijų paroda „Riboženklis“.

KKKC Parodų rūmai. Fotografijos šventė: R.Vikšraitis „Vienkiemio godos“, E.Jurčys „Ieškojimai“, „Kieta dalelė“, D.Vaičekauskas „Nykimas - dingstantys vaizdai“. Parodos atidaromos lapkričio 15 d., 18 val. Veiks iki 2019 m. gruodžio 15 d.

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.