Kaligrafijos parodoje – net 20 meistrų kūriniai

Šįmet sukako 100 metų, kai tuomečiame Vilniaus universiteto Dailės skyriuje buvo įvestas šrifto kursas ir pradėta mokyti rašto grožio – kaligrafijos.

G.Suraučiūtės darbas „Inversija Nr. 1“. Fragmentas.
G.Suraučiūtės darbas „Inversija Nr. 1“. Fragmentas.
M.Vilučio 2019 metų kūrinys „S“.
M.Vilučio 2019 metų kūrinys „S“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-28 10:57

Kazio Varnelio namuose-muziejuje ta proga pristatyta šiuolaikinės Lietuvos kaligrafijos paroda, kurioje dalyvauja net 20 kaligrafijos meistrų.

Lietuvoje kaligrafijos mokymas pradėtas pagal Edvardo Johnstono anglų šrifto mokymo metodiką, tačiau per šimtą metų keitėsi ir pati mokymo metodika, ir atlikimo priemonės, ir pritaikymas.

Nuo tradicinių priemonių, tokių kaip kaligrafiniai teptukai, metalinės plunksnos, bambukas, medinės plokštelės, aliejinės kreidelės, tušas, iki skaitmeninės spaudos, kaligrafijos tekstilėje, kaligrafijos ant metalo, šilkografijos ir kitokios autorinės technikos – visą šią raiškos įvairovę galima išvysti parodoje.

Eksponuojami kūriniai varijuoja nuo meistriškai išrašytų tekstų, puošnių barokinių raidžių iki dzenga krypties spontaniškos kaligrafijos tradicijos. Tai įvairovė, liudijanti, kad kaligrafija Lietuvoje turi tvirtas ir gyvybingas tradicijas, yra svarbi Lietuvos kultūrinio gyvenimo dalis ir tampa vis populiaresnė.

„Ypač šiandien, kai randantis naujoms informacinėms technologijoms keičiasi šrifto ir kaligrafijos poreikiai, o teksto įskaitomumas tampa antraeiliu ar net nebūtinu dalyku, vis labiau imamas vertinti kaligrafijos meno poveikis dvasiniam žmogaus tobulėjimui, autoriaus ir žiūrovo estetinės pajautos ugdymui“, – pasakojo parodos kuratorė Daliutė Ivanauskaitė.

Nors paroda skirta šrifto raidos Lietuvoje 100-mečiui, jos tikslas – pristatyti šiuolaikinę Lietuvos kaligrafiją, atskleisti jos įvairovę, didinti žinomumą ir prieinamumą, ugdyti visuomenės sampratą apie kaligrafiją, telkti dailininkus ir skatinti kurti.

Parodoje eksponuojama beveik 100 per pastarąjį dešimtmetį sukurtų kaligrafinių kompozicijų, atkeliavusių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Izraelio bei Juodkalnijos.

„Parodos lankytojai išvys vyresniosios kartos gerai žinomų kaligrafų Alberto Gursko ir Broniaus Leonavičiaus darbus, taip pat jaunųjų menininkų, tokių kaip Greta Suraučiūtė, Ieva Liaugaudaitė, Erikas Siliukas, kūrinius“, – kalbėjo D.Ivanauskaitė. („Sostinė“)

Paroda „Šiuolaikinė Lietuvos kaligrafija“ K.Varnelio namuose-muziejuje (Didžioji g. 26, Vilnius) veiks iki 2020 m. balandžio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.