Rugsėjo 1-osios gėlė žurnalistę įkvepia tapyti

Kardelis, kurio tarptautinis pavadinimas gladiolė,  – tradicinė Rugsėjo 1-osios gėlė. Ją dovanodami mokytojui tikrai neapsirikote.

Nutapyti irisų puokštę L.Valonytę įkvėpė V.van Gogho paveikslas „Vaza su irisais geltoname fone“.
Nutapyti irisų puokštę L.Valonytę įkvėpė V.van Gogho paveikslas „Vaza su irisais geltoname fone“.
Pagal vieną legendą, irisu gėlę pavadino Hipokratas deivės Iridos, kuri nusileisdavo į žemę pranešti žmonės Dievo valią, garbei.
Pagal vieną legendą, irisu gėlę pavadino Hipokratas deivės Iridos, kuri nusileisdavo į žemę pranešti žmonės Dievo valią, garbei.
Žurnalistė L.Valonytė prieš rugsėjo 1-ąją nutapė į vazą sumerktus kardelius.
Žurnalistė L.Valonytė prieš rugsėjo 1-ąją nutapė į vazą sumerktus kardelius.
V.van Goghas. „Gėlių vaza“.
V.van Goghas. „Gėlių vaza“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 1, 2020, 7:57 PM, atnaujinta Sep 1, 2020, 8:12 PM

Kiekviena Rugsėjo 1-oji ne tik vaikams, bet ir suaugusiems pažadina  mokslo ir žinių troškulį bei siekimą ko nors daugiau.

„Nors prieš trisdešimt metų baigiau mokyklą, vėl ko nors mokytis niekada nevėlu. Aš mokausi tapyti iš Vincento van Gogho“, – patikino žurnalistė Ligita Valonytė, prieš rugsėjo 1-ąją nutapiusi į vazą sumerktus kardelius.

Šiam darbui idėją padiktavo virtuvėje ant stalo stovėjusi vaza su rožiniu kardeliu. Autorė norėjo įamžinti šį grožį ir jį praturtino į vazą „pamerkusi“ dar du kardelius bei žvilgtelėjusi į kadaise tapytas V. van Gogho gladioles su astromis.

„Štai iš ko reikia mokytis, jei šiuo metu nesi dailės pamokoje“, – įsitikino „Lietuvos ryto“ žurnalistė, rašanti gyvenimo būdo temomis.

Ką tik pasibaigusi vasara Ligitai dovanojo smagias tapybos pamokas gamtoje. O didžiausią malonumą suteikė irisų, kitaip dar vadinamų vilkdalgiais, tapymas aliejiniais dažais drobėje.

Štai ką apie pomėgį pasakojo tapyti pamėgusi spaudos žurnalistė: „Istorija labai paprasta: šiais metais Vilniaus dailės akademijoje lankiau tapybos kursus, laisvalaikiu prisėdu patapyti ir turiu gal tris paveikslus su irisais. Jie atsirado per  atostogas birželio mėnesį, kai žydi irisai.

Neseniai mano akis užkliuvo už V.van Gogho tapytų irisų. Tai buvo drobė, kurioje vaizduojama ąsočio formos vazoje sumerkta irisų puokštė. Labai nustebau, jog irisai žavėjo V.van Goghą, tačiau šis paveikslas nėra toks žinomas kaip „Saulėgrąžos“.

Matytas V.van Gogho kūrinys mane labai įkvėpė. Aišku, norėjau ir aš lietuviškus irisus sumerkti į panašią vazą, tačiau jos nekopijavau. Juk būtų neįmanoma prilygti genijui ir nereikia to daryti.

Manieji irisai, tokie, kokie žydi lietuviškame gėlių darželyje, buvo sumerkti į puodynę primenantį indą. Šis darbas, vos jį baigiau, nuo pirmos minutės mane vis dar džiugina“.

Lietingą ir šiltą birželį irisai išskleidė įvairialypę spalvų paletę – gelsvų, rudų, melsvų – žiedų.

Bene įdomiausia stebėti, kaip po lietingos nakties ryte išsiskleidė melsvieji vilkdalgiai. Vaizdas atrodė toks: virš trumpesnių melsvų žiedo apdarų lyg balta suglamžyta nosinaitė išsiskleidė jo viršūnė. Nuotrauka ar tapybos darbas vargu ar tiksliai perteiks tokį grožį, jį galima tik išmatuoti žvilgsniu, pajusti širdimi.

Besiskleidžiantys žiedai daugybę metų įkvepia ne tik pradedančiuosius kūrėjus, bet ir pripažintus dailininkus. Garsus olandų tapytojas, postimpresionistas V.van Goghas (1853–1890) taip pat tapė irisus.

Vaza su irisų puokšte buvo nutapyta 1890 metais drobėje aliejiniais dažais. Leidinyje  apie V.van Gogho muziejų Amsterdame galima rasti ne tik garsiųjų saulėgrąžų paveikslo nuotrauką (ši drobė buvo nutapyta 1889 m.), bet ir vazos su kardeliais bei rudeninėmis astromis tapybos darbą (1886 m.).

 Tik gėles žinomas menininkas nutapė savo trumpo gyvenimo pabaigoje, kai dažniausiai dailininkai mėgėjai jų imasi pirmiausia, kaip pažinties su meno pasauliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.