„ArtVilnius“ pristato šiuolaikinę fotografiją: kūriniai, kuriuose išryškinama šiandiena

Svarbiausia, kad būtų ką pasakyti. Priemonės didelės reikšmės neturi. Tokią mintį dėsto du fotografai, du menininkai, du juodos ir baltos spalvų gerbėjai Algimantas Aleksandravičius ir Remigijus Treigys. Jų darbus bus galima pamatyti galerijų stenduose spalio 2–4 dienomis „Litexpo“ centre vyksiančioje tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius ‘20“.

„Rudas peizažas po 25 metų“. 2014 m. tonuotas sidabro želatininis atspaudas 30 x51cm. „ArtVilnius '20“ pristatys Baroti galerija iš Klaipėdos.<br>R.Treigio nuotr.
„Rudas peizažas po 25 metų“. 2014 m. tonuotas sidabro želatininis atspaudas 30 x51cm. „ArtVilnius '20“ pristatys Baroti galerija iš Klaipėdos.<br>R.Treigio nuotr.
A.Aleksandravičiaus ir R.Kriuko bendra vientisa instaliacija- ekspozicija „In Memoriam“. „ArtVilnius ’20“ pristatys „A galerija“ iš Panevėžio.
A.Aleksandravičiaus ir R.Kriuko bendra vientisa instaliacija- ekspozicija „In Memoriam“. „ArtVilnius ’20“ pristatys „A galerija“ iš Panevėžio.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2020, 7:10 PM

„ArtVilnius ’20“ metu A.Aleksandravičius kartu su menininku Remigijumi Kriuku atstovauja „A galerijai“ iš Panevėžio ir pristato bendrą vientisą dviejų menininkų instaliaciją-ekspoziciją „Premjera – In Memoriam“, o R.Treigio darbai bus rodomi Baroti galerijos iš Klaipėdos stende. 

Nacionalinės premijos laureatas A.Aleksandravičius ir ne kartą Nacionalinei premijai pristatytas R.Treigys nors ir fiksuoja mūsų gyvenimo kasdienybę, tarsi išlieka laisvi ir nepriklausomi nuo nieko – tendencijų, madų ir besikečiančių vėjų. Sėdėdami ant savo kūrybos debesies, jie kalba apie jiems paties labai svarbius dalykus, apie tai, kas buvo, kas yra ir kas, galbūt, bus. 

„Visai nesvarbu, kuo fotografuoji, svarbu, kas yra tavo galvoje“, – sakė A.Aleksandravičius, o R.Treigys pridūrė, kad instrumentas tėra priemonė, padedanti išreikšti mintį.  

Pats kartais mėgstantis tapyti, Remigijus kuria itin tapybiškus darbus, kuriuose, rodos, neagzistuoja nei vieta, nei laikais.

„Kuo daugiau fotografijos, tuo daugiau dokumentikos, – sakė fotomenininkas, kurio darbus mėgsta kolekcinininkai ir šiuolaikinio meno muziejai bei galerijos. – Savo fotografija neskanuoju vaizdo. Vaizdams yra mobilieji telefonai.

Fotografijos prigimtis –  dokumentas, įrodymas, tačiau autoriaus požiūris, jo pasaulio suvokimas visa tai gali pakeisti. Dažnai sakau, kad mano fotografijoje yra svarbus laikas – tai jau galėjo būti, tai yra, o tai – dar bus. Skaitmeninis fotoapratas padaro momentinį vaizdą, tačiau kol nuotrauka atspaudžiama, sumanymai dažnai pakinta.“ 

„Esmė visada – rezultatas, – kalbėjo A.Aleksandravičius. – Labiausiai vertinu galvą, kuri sugalvoja idėją arba ką nuveikti su moderniu, kokybišku ar visiškai paprastu juostiniu fotoapratu. Duok Gintautui Trimakui kirvį, jis vis tiek padarysi nuotraukas.

Buvo laikas, kai fotografavau juostiniu fotoaparatu, naudojau didintuvą ir mirkiau nuotraukas ryškaluose, tačiau šiandien prie to nebegrįžčiau. Moderni aparatūra padeda išlaikyti autentiką, pagauti emociją, žvilgsnį, akimirkos baisumą ar džiaugsmą. Kas gi būtų, jei kalėjimo kameroje pradėčiau statyti lempas?“  

Nei Algimantas, nei Remigijus sako nesijaučiantys nustumti į meno pasaulio pakraščius.

„Paradoksalu, bet su dailininkais aš geriau susikalbu nei su fotografais“, – sakė Remigijus, o Algimantas pridūrė, kad sukurti gerą fotografiją kartais užtrunka tiek pat, kiek nutapyti paveikslą: „Sunku pasakyti, iš kur mintys ateina, tikriausiai – taip lemta, taip mums leista ir už tai galiu tik dėkoti Aukščiausiajam.“ 

R.Treigio fotgrafijas yra pamėgę jauni žmonės.

„Smagu, kai išgirsti tokį pasakojimą: vyras žmonai norėjo padovanoti gimtadienio dovaną. Arba kelionė, arba R.Treigio nuotrauka – pasiūlė. Žmona išsirinko mano fotografiją. Nesistengiu niekam įtikti, man pačiam turi būti įdomu, turi patikti, ką sukūriau. O jei tai patiko dar kam nors – nuostabu“, – kalbėjo R.Treigys. 

„Atėjo laikas, kai gera fotografija randa namus ir pirkėją, – neabejojo Algimantas. – Pasaulio aukcionuose fotomenininkų darbai parduodami už milijonus. Man nepaprastai smagu, kad fotografijos parodos sulaukia daug lankytojų, gal iš tiesų žmones šis menas labiau veikia, yra geriau suprantamas nei šiuolaikinė tapyba.“ 

„ArtVilnius ’20“, be A.Aleksandravičiaus ir R.Treigio kūrinių, bus galima pamatyti Rimanto Dichavičiaus, Violetos Bubelytės, Vytauto Kumžos, Lauros Sabaliauskaitės, iš JAV atvykusio Vytenio Jankūno, latvio Arnio Balčaus, lenkės Katarzynos Gornos, pasaulinio garso kūrėjos Nataliaos LL ir kitų fotomenininkų kūrinius.   

11-oji meno mugė „ArtVilnius ’20“ vyks spalio 2–4 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Mugė lankytojų su iš anksto „Tiketa“ įsigytais elektroniniais bilietais lauks penktadienį nuo 14 iki 20 valandos, šeštadienį nuo 11 val. 30 min.  iki 19 valandos ir sekmadienį nuo 11 val. 30 min. iki 18 valandos.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.