Vilniaus galerijų savaitgalis: į meno erdvę – per observatoriją

Ketvirtadienį sostinėje prasidėjo 5-asis Vilniaus galerijų savaitgalis (VGS). Iki sekmadienio lankytojai kviečiami susipažinti su miesto meno erdvių įvairove, aplankyti ekspozicijas ir susitikti su menininkais.

Dabartinėje VU Baltojoje salėje eksponuojamos A.Ambrazevičiūtės instaliacijos „Observatorija“ vizualizacija.
Dabartinėje VU Baltojoje salėje eksponuojamos A.Ambrazevičiūtės instaliacijos „Observatorija“ vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2020, 11:51 PM

Vilniaus galerijų savaitgalis šiais metais apima per 30 įvairių meno erdvių. Jame dalyvauja ne tik privačios galerijos, bet ir menininkų bei nepriklausomų kuratorių valdomos meno erdvės, senas tradicijas turinčių organizacijų galerijos, taip pat muziejai, meno centrai ir privatūs kolekcininkai.

Šį kartą į Vilniaus meno sceną siūloma pažvelgti tarsi iš viršaus – taip, kad būtų matyti jos mastelis ir tarpusavio ryšiai.

Tokiam žvilgsniui pritaikyta išskirtinė vieta – seniausia buvusi Vilniaus observatorija (dabar VU Baltoji salė). Nuo jos VGS rengėjai ir siūlo lankytojams pradėti maršrutą.

Observatorijoje pristatoma unikali nūdienos sostinės meno lauko interpretacija, įkvėpta kolektyvinio vaizduotės pratimo: 5-ojo VGS dalyvius pakvietus įsivaizduoti, su kokiu dangaus kūnu jie galėtų tapatintis – eksperimentinės architektūros kūrėja Aistė Ambrazevičiūtė sukūrė jų mintimis grįstą instaliaciją.

Ji, simboliškai eksponuojama buvusioje observatorijoje, savo ruožtu veikia kaip savarankiškas meno kūrinys.

Iki sekmadienio truksiančiame Vilniaus galerijų savaitgalyje – dešimties naujų parodų atidarymai. Tad renginio organizatoriai kviečia nepraleisti ne tik jų, bet ir progos atrasti mažesnes projektų erdves, tokias kaip „Nulinis laipsnis“, „Studium P“, „Editorial“, „VITRINA & Bench“ ir kt.

Ant pastato, kuriame įsikūrusi projektų erdvė „Montos Tattoo“, žiba bendrame Kipro ir Lietuvos paviljone 2013-aisiais Venecijos meno bienalėje rodyti menininko Gintaro Didžiapetrio neonai.

Pro vitrinos galerijos „Apiece“ langą galima apžiūrėti Kazimiero Sližio instaliaciją, „Kunstkameroje“ – naujus tapytojo Viktoro Paukštelio paveikslus, šeštadienį 16 val. Viktoras galerijoje dar ir surengs 45 min. koncertą.

Dar 2016 metais Vilniaus galerijų savaitgalį inicijavusi Lietuvos tarpdisciplininio meno sąjunga siūlo užsukti į neseniai duris atvėrusį kultūros kompleksą SODAS 2123, kur įsikūrusios „Dizaino fondo“, „Trivium“, „Atletika“ parodų erdvės. Pastarojoje organizuojama speciali menininkų filmų programa.

Vilniaus galerijų savaitgalio maršrutas nusidrieks ir per atsinaujinusį Radvilų rūmų dailės muziejų, dailininko, kolekcininko Kazio Varnelio namus-muziejų, privačias galerijas „The Rooster Gallery“, galeriją „Vartai“.

Turtingą programą parengė ir Nacionalinė dailės galerija. Renginio organizatoriai rekomenduoja apsilankyti ekskursijose po atnaujintas 9–11 nuolatinės NDG ekspozicijos sales. Tai ne tik galimybė susipažinti su per keturis pastaruosius dešimtmečius sukurtų darbų nacionaline kolekcija, bet ir išgirsti pasakojimus iš menininkų lūpų.

Šeštadienį Lietuvai kitąmet Venecijos architektūros bienalėje atstovausiantis menininkas Julijonas Urbonas papasakos apie savo kontroversišką kūrinį „Eutanazijos kalneliai“ (2010 m.), o sekmadienį lankytojai kviečiami į Lietuvos videomeno kūrinių peržiūrą.

Greta kvietimo panirti į meną, aplankyti įvairias parodas ir renginius šiais metais VGS inicijuoja ir diskusijas aktualiais klausimais. Ketvirtadienį ir penktadienį jau aptartas šiuo metu kuriamo meno būvis ir meno kritikos vaidmuo, o šeštadienį nuo 14 val. aktyvūs menininkai ir edukatoriai MO muziejuje svarstys, kokios meno ir edukacijos sankirtos galėtų būti produktyviausios ugdant kultūriškai brandžią visuomenę.

Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją dalyvavimas VGS renginiuose, tarp kurių – ne tik diskusijos, bet ir koncertai, susitikimai su menininkais, ekskursijos, dirbtuvės, galimas tiktai su išankstine registracija.

Į programą įtraukus daugiau meno erdvių, bus galima optimaliau paskirstyti parodų lankytojų srautus.

Nepaisant to, kiekvieno sostinės galerijų savaitgalio lankytojo prašoma griežtai laikytis asmens higienos: dezinfekuoti rankas, dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes, o jaučiantis blogai likti namuose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.