Gatvės menui – išbandymai: paaiškėjo, kodėl kauniečiams nepatiko užsieniečių piešinių eskizai

Siaučiant koronaviruso pandemijai daugybė veiklų nutrūko. Reta išimtimi tapo gatvės meno kūryba. Bet ir čia menininkai susidūrė su tam tikrais išbandymais.

Panemunėje ant vieno Mažosios gatvės pastato sienos I.O.Voroneckytė nupiešė kūrinį „Vanduo, žemė, oras“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Panemunėje ant vieno Mažosios gatvės pastato sienos I.O.Voroneckytė nupiešė kūrinį „Vanduo, žemė, oras“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dainavos gyvenamajame rajone, V.Krėvės prospekte, pritariant vietinei bendruomenei atsirado meno kūrinys „Dainava“. Jo autorius – M.Aužtrevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dainavos gyvenamajame rajone, V.Krėvės prospekte, pritariant vietinei bendruomenei atsirado meno kūrinys „Dainava“. Jo autorius – M.Aužtrevičius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2020, 12:35 PM

Kaune antrus metus vyko projektas „Sienų menas bendruomenėms“. Jį organizavo viešoji įstaiga „Inovatyvūs kūrybiniai projektai“. Šios įstaigos vadovė Vitalija Norvilienė pasakojo, kad buvo sumanyta supažindinti Lietuvos ir užsienio šalių gatvės meno kūrėjus su įvairiomis Kauno bendruomenėmis ir paskatinti jų bendradarbiavimą.

Pernai prie lietuvių kūrėjų buvo prisijungę menininkai iš Nyderlandų ir Airijos. Jie bendravo su keliomis Kauno gyventojų bendruomenėmis ir ant įvairių pastatų sienų sukūrė tris kūrinius Žemuosiuose Šančiuose, Kalniečiuose ir Žaliakalnyje.

Šiais metais bendradarbiavimas buvo tęsiamas, bet vyko jau virtualiai.

„Airių ir Nyderlandų menininkų sugalvoti piešinių eskizai buvo parodyti Panemunės bendruomenei ir centre esančiai bendruomenei „Kardanas“.

Kauno gyventojams pateikti eskizai nepatiko. Gal taip nutiko todėl, kad bendraujant internetu užsieniečiai nepajuto kauniečių gyventojų lūkesčių ir poreikių. Užsienio menininkai eskizų pakoreguoti nesutiko, ir bendravimas su Kaunu nutrūko.

Situaciją ėmėsi gelbėti keli lietuviai menininkai. Projekto dalyviai Ieva Olimpija Voroneckytė ir Ramūnas Vaičekauskas pasiūlė naujus eskizus Panemunės ir „Kardano“ bendruomenėms.

I.O.Voroneckytė Panemunėje, ant Mažojoje gatvėje esančios elektros pastotės, nupiešė darbą „Vanduo, žemė, oras“. Jame pavaizduoti vienas ant kito stovintys vėžlys, liūtas ir tukanas. Juos supa žydras vanduo ir žydintys augalai.

„Panemunės gyventojai tikino, kad jiems rūpi gamtos išsaugojimas, vieni pasakojo apie vėžlius, kiti – apie liūtus ar egzotiškus paukščius. Taip kilo mintis nupiešti šiuos gyvūnus. Jie simbolizuoja išmintį, drąsą ir laisvę. Taip pat jie labai skirtingi, bet tarsi plaukia vienoje valtyje į bendrą tikslą, visai kaip ir bendruomenės nariai“, – apie piešinį pasakojo menininkė.

Dabar šis piešinys yra ir dar vienas džiaugsmas gyventojams. Kai keliauti negalima, jie pro langus mato egzotiškus vaizdus ir ryškias spalvas.

R.Vaičekauskas ant „Kardano“ bendruomenės garažo stogo nupiešė tarsi lynu einantį žmogų. Kūrinys pavadintas „(Tik)ėjimas“. Piešinį pamato tie, kurie nuo Žaliakalnio kalno Savanorių prospektu leidžiasi žemyn, miesto centro link.

Savo darbą Dainavos bendruomenei pristatė ir menininkas Martynas Aužtrevičius. Jis ant elektros pastotės nupiešė viską, ko pageidavo vietiniai gyventojai, – jų aplinką, žvaigždes ir augintinius.

Išgirsti bendruomenių lūkesčius – būtina

Saulė Juzelėnienė

Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių ir menų fakulteto profesorė

„Kai žmonės patys įsigyja meno kūrinį savo namas papuošti, jis jiems patinka, nes džiugina ar kelia prisiminimus. Gatvės meno paskirtis yra taip pat pagražinti aplinką arba paskatinti diskusijas įvairiomis temomis.

Bet šios srities kūrėjai turi suvokti, kad meno kūrinį matys vietinė bendruomenė, kad jie bus priversti jį stebėti pro savo namų langus. Todėl labai svarbu, kad tokie kūriniai būtų priimtini gyventojams, gatvės meno kūrėjai turi įsiklausyti į jų lūkesčius. Šiuo atveju puiku, kad lietuviai menininkai su bendruomenėmis rado bendrą kalbą, išpildė jų lūkesčius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.