Prieš akis – dailės panorama

Muziejai ir dailės galerijos – pirmos kultūros įstaigos, atvėrusios duris po karantino. Tarp jų – Nacionalinė dailės galerija, nuo šio savaitgalio atverianti duris ne tik į parodas, bet ir į nuolatinę ekspoziciją.

Atnaujintoje NDG nuolatinėje ekspozicijoje pristatoma per 150 menininkų.
Atnaujintoje NDG nuolatinėje ekspozicijoje pristatoma per 150 menininkų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-10 17:46

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) jau kelias savaites lankytojai gali apžiūrėti Amerikos lietuvių menininkės Aleksandros Fledžinskaitės-Kašubienės-Kasubos (1923–2019) palikimą, jai dedikuotą menininkės Emilijos Škarnulytės audiovizualinę instaliaciją ar kompiuterine, programine, interneto įranga sukurtus eksperimentinius kūrinius.

O nuo balandžio 9-osios meno gerbėjai įleidžiami ir į nuolatinę ekspoziciją, kurios dalis, skirta XX a. 2-osios pusės–XXI a. Lietuvos dailei, atnaujinta 2019 metais.

Kūrėjų – per pusantro šimto

Atnaujintame NDG pasakojime, suskirstytame į teminius skyrius „Sprogimas“, „Modernizacijos projektai“, „Krizė ir maištas“, „Virsmas“ ir „Šiuolaikybė: kritika ir vaizduotė“, modernus ir šiuolaikinis Lietuvos menas atsiskleidžia XX a. 2-osios pusės–XXI a. politinių, socialinių ir kultūrinių šalies ir pasaulio įvykių kontekste.

Žvilgsnio centre – modernybės pasaulėvaizdis, jo atspindys prieštaravimų kupiname sovietmečio Lietuvos meniniame gyvenime ir dailės kūriniuose bei transformacija po nepriklausomybės atgavimo plačiai išsiskleidusiame šiuolaikiniame mene.

Kuriamas daugiaaspektis, įvairias mažas istorijas sujungiantis pasakojimas, nūdienį požiūrį pabrėžia šiuolaikinių menininkų intervencijos į ekspoziciją. Rodoma per 150-ies įvairių kartų Lietuvos ir egzilio dailininkų kūryba – tapyba, skulptūra, grafika, fotografija, tekstilė, objektai, instaliacijos, videomenas, kino filmai, tarp jų ir mažai žiūrovams žinomi, retai matomi eksponatai.

Lietuvos dailės muziejuje sukaupto dailės rinkinio pagrindu suformuotą ekspoziciją svariai papildo kūriniai iš Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus, Lietuvos nacionalinio muziejaus, Vilniaus dailės akademijos muziejaus, Vilniaus universiteto bibliotekos, Jono Meko vizualiųjų menų centro, privačių rinkinių: „Lewben Art Foundation“, „BTA Art“, Audronės ir Mariaus Vaupšų kolekcijos bei pačių menininkų dirbtuvių.

Sujungė Lietuvą ir Ameriką

Galerijos didžioji parodų salė skirta pirmą kartą rodomam Lietuvos ir Amerikos aplinkos menininkės vizionierės A.Fledžinskaitės-Kašubienės-Kasubos palikimui, apimančiam septynis kūrybos dešimtmečius.

Parodos „Formuojant ateitį. Erdvinės Aleksandros Kasubos aplinkos“ pagrindą sudaro Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui menininkės padovanotų kūrinių ir 8000 skaitmeninių vaizdų kolekcija, kurią papildo Amerikos meno archyve, Smithsono institute (JAV) saugomi A.Kasubos darbai ant popieriaus bei Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkiniuose esantys grafų Zubovų ir Fledžinskų šeimos dokumentai bei daiktai.

Taip pat eksponuojami du specialiai šiai parodai sukurti darbai: Vytenio Jankūno skaidrių projekcija – menininkės darbų viešosiose JAV erdvėse dokumentacija – ir komandos „Weekend Warriors Studio“ kompiuterinis žaidimas pagal A.Kasubos autorinę knygą „Įrengimai sielai“.

A.Kasuba savo kūryboje susiejo kultūrines XIX a. pabaigos Lietuvos dvarininkijos, pirmosios nepriklausomos Lietuvos Respublikos tradicijas ir atvirą naujovėms bei eksperimentams, demokratiškai maištingą XX a. 2-osios pusės Niujorko meninės kultūros energetiką.

Įkvėpė asmeninė pažintis

NDG galima pamatyti ir naujausią menininkės E.Škarnulytės audiovizualinę instaliaciją „Daugdara. Dedikuojama Aleksandrai Kasubai“.

Šio kūrinio atsiradimą paskatino asmeninė E.Škarnulytės pažintis su iškilia lietuvių kilmės JAV dailininke, architekte A.Kasuba ir jos kūryba.

2018 m. paskatinta mamos, taip pat architektės, Ritos Škarnulienės Emilija pirmąkart nuvyko į Naująją Meksiką (JAV) apžiūrėti A.Kasubos suprojektuotos „Akmenų kalvos“ rezidencijos ir „Kiautų buveinių“ pastatų komplekso.

Panašūs skirtingų kartų menininkių interesai – meno ir mokslo sąveika, domėjimasis gamtos mokslų astronomijos, kvantinės fizikos laimėjimais – padėjo užsimegzti įkvepiančiai pažinčiai, paskatinusiai E.Škarnulytę ją įprasminti savo kūrinyje.

Muziejininkai, siekdami saugumo ir norėdami išvengti nepageidaujamų susibūrimų muziejaus erdvėse, kviečia lankytojus atidžiau planuoti apsilankymą.

Tai galima padaryti dviem būdais: pirkti išankstinį bilietą Tiketa.lt arba rezervuoti apsilankymo laiką NDG internetinėje svetainėje ir bilietą įsigyti galerijos kasoje. 

Nacionalinės dailės galerijos darbo laikas: antradieniais, trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais 11–19 val., ketvirtadieniais 12–20 val., sekmadieniais 11–17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.