Pakeliui į Vingio parką atidaryta pirmoji Vilniuje vieno kūrinio galerija „apiece“

Naujamiestyje, V.Kudirkos ir M.K.Čiurlionio gatvių sankryžoje Vilniuje esančiame skvere, atidaroma šiuolaikinio meno galerija „apiece“, kurios išskirtinumas – pavienių meno kūrinių parodos. Gegužės 14 dieną specialiai naujai galerijos erdvei pritaikytą instaliaciją „Soft Target“ pristatė menininkų duetas Viltė Bražiūnaitė ir Tomas Sinkevičius, sukūrę kompozicijas iš bičių vaško. 

Šiuolaikinio meno galerijos „apiece“išskirtinumas – pavienių meno kūrinių parodos.
Šiuolaikinio meno galerijos „apiece“išskirtinumas – pavienių meno kūrinių parodos.
Specialiai naujai galerijos erdvei pritaikytą instaliaciją „Soft Target“ iš vaško sukūrė menininkų duetas V.Bražiūnaitė ir T.Sinkevičius.
Specialiai naujai galerijos erdvei pritaikytą instaliaciją „Soft Target“ iš vaško sukūrė menininkų duetas V.Bražiūnaitė ir T.Sinkevičius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 8:27 PM

Galerija „apiece“ veikia ir parodas rengia nuo 2018 metų, tačiau lig šiol neturėjo pastovios ekspozicinės erdvės. Pasak „apiece“ įkūrėjų ir parodų rengėjų Milenos Černiakaitės ir Aušros Trakšelytės, nuolatinė galerijos lokacija mažosios architektūros pastate buvo siekiamybė ir sudėtingo bei užtrukusio proceso rezultatas. 

„Dėl savivaldybės, Naujamiesčio bendruomenės ir draugų bei kolegų palaikymo džiaugiamės pirmos tokios galerijos atsiradimu Naujamiestyje ir Vilniaus mieste apskritai. Abi gyvename šiame rajone, tad prisidėti prie jo kultūrinės sklaidos mums labai svarbu“, – sakė idėjos autorės. 

24 valandas ir 7 dienas per savaitę veikiančioje galerijoje „apiece“ kūriniai praeiviams eksponuojami vitrininiuose languose. Pati galerijos koncepcija grindžiama siekiu skatinti išsamiau pasidomėti kūrinio autoriumi ar šiuolaikiniu menu apskritai. Kartu tai provokacija menininkams – išreikšti save vieno kūrinio formatu.

Žvilgsnis į ekologines grandis

Galeriją atidarė jau beveik dešimtmetį kartu kuriančių ir drauge pasaulyje solo parodas rengiančių menininkų V.Bražiūnaitės ir T.Sinkevičiaus instaliacija „Soft Target“. Savo kūryboje socialinių ir ekonominių struktūrų paveiktą gamtą nagrinėjantis duetas šį kartą sukūrė kompozicijas iš bičių vaško. Jomis menininkai žvelgia į ekologines grandis, slypinčias už gelsvų vaško atspalvių.

Vaško, plačiai pritaikomo bičių gaminamo produkto, spalvos priklauso nuo aplankytų augalų žiedadulkių rūšių ir regiono. Bitės yra našiausios augalų žiedadulkių pernešėjos, prisidedančios prie augalų bendrijų išlaikymo, ekosistemos įvairovės ir agrokultūros.

Siekdami pagerinti derliaus kokybę, ūkininkai nuomuojasi bičių kolonijas ir laikinai jas įkuria savo soduose augalų žydėjimo metu. Bičių kelionės išlieka išskiriamo vaško pustoniuose.

Tomas ir Viltė kuria vaško kompozicijas, margumu primenančias gyvosios gamtos stebėjimui ar
medžioklei skirtos aprangos ir amunicijos kamufliažą, kuris, kaip ir bičių vaško spalvinė gama, yra
specifinis kiekvienai vietovei. 

„Tarp abstrakčių kamufliažo raštų išryškėja nuo bičių darbo priklausančių daržovių – svogūnų daigų, agurkų ūglių ir pumpurų – siluetai. Taip mes stebime, kaip keičiasi kultūrinė atmintis, kaip raštai ir įvaizdžiai migruoja, atsiskiria nuo pirminių paskirčių ir įgauna naujų prasmių“, – savo instaliaciją komentavo menininkai. 

Paroda veiks iki birželio 11 dienos. Daugiau informacijos apie dueto kūrybą https://paint-job.com.

Projekto „apiece“ autorės tikisi, kad įsibėgėjusi galerijos parodinė veikla organiškai įsilies į rajono kultūrinį gyvenimą – menininkams taps nauja kūrybos pristatymo platforma, telks šiuolaikiniu menu besidominčią bendruomenę bei skatins juo domėtis visuomenę. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą