Palangos gintaro muziejuje menininkė į gintarą pažvelgė kaip į šviesos šaltinį

Tarptautinę muziejų dieną, Palangos gintaro muziejuje atidaryta metalo menininkės Vitos Pukštaitės-Bružės personalinė paroda – juvelyrinė instaliacija „Po saule“.

 Vita Pukštaitė-Bružė. Saulės zuikutis. <br>L.Fisheye nuotr.
 Vita Pukštaitė-Bružė. Saulės zuikutis. <br>L.Fisheye nuotr.
Menininkė Vita Pukštaitė-Bružė.<br>L.Fisheye nuotr.
Menininkė Vita Pukštaitė-Bružė.<br>L.Fisheye nuotr.
Vita Pukštaitė-Bružė. Stebėtojai. 2017-2021.<br>L.Fisheye nuotr.
Vita Pukštaitė-Bružė. Stebėtojai. 2017-2021.<br>L.Fisheye nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-20 15:25

Joje eksponuojami specialiai šiai parodai sukurti naujausi autorės darbai – metalo meno bei autorinės juvelyrikos objektai iš gintaro, emalio, vario, sidabro, geležies, mamuto kaulo ir kitų medžiagų. Tai ketvirtoji asmeninė juvelyrės paroda.

Kiekvienas darbas šioje parodoje – reikšminis, kiekvienas turi savo istoriją, pasakojamą spalvomis, medžiagomis ir formomis. Autorės braižui būdingas subtilumas, poetiškumas, spontaniškas spalvų pajautimas, techniškas darbų atlikimas ir atvirumas eksperimentui.

Gintarui skirtas šviesos šaltinio vaidmuo: jo prigimtis ir struktūra atsiskleidžia daugialype vidine grafika ir neribotomis šviesos gaudymo bei atspindėjimo galimybėmis, kurias akcentuoja autorė.

Ji teigia: „Gyvą“ gintarą apdirbant, visuomet randi netikėtumų – debesys, inkliuzai, skylutės, duobelės, burbuliukai. Tai dažnai „sufleruoja“ mintį bendrai kūrinio idėjai.“

Pasak dailėtyrininkės dr. Jurgitos Ludavičienės, gintarą derindama su emaliu, Pukštaitė-Bružė kalba apie skausmingą troškimą atrasti savo vietą po saule, apie ėjimą jos link ir, galiausiai, o tai nepaprastai guodžia, – jos radimą. Bent kuriam laikui. Bent tam trumpam momentui, kol esi parodinėje erdvėje. Parodos kuratorės – dr. Jurgita Ludavičienė, Regina Makauskienė

Vita Pukštaitė-Bružė – Vilniaus dailės akademijos metalo ir juvelyrikos katedros absolventė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 2010 m.

Paroda veiks iki 2021 m. gruodžio 31 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.