Varšuvoje atidaryta Stasio Eidrigevičiaus piešinių paroda

Birželio 10 d. Eryko Lipińskio karikatūrų muziejuje Varšuvoje atidaryta žymaus lietuvių ir lenkų dailininko Stasio Eidrigevičiaus piešinių paroda. Atidaryme dalyvavo Lietuvos Respublikos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas, žymūs lenkų kultūros pasaulio atstovai, – pranešė kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaitė.

S.Eidrigevičiaus 37 humoristinių ir erotinių piešinių tema yra grybavimas.
S.Eidrigevičiaus 37 humoristinių ir erotinių piešinių tema yra grybavimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 4:45 PM

Tapytojas, grafikas, plakatų autorius, iliustratorius S.Eidrigevičius eksponuoja du anksčiau parodose nerodytus ir spaudoje neskelbtus piešinių ciklus, sukurtus 2000 metais. Pirmąjį ciklą sudaro 28 piešiniai – abstrakčios kompozicijos, atspindinčios, kaip sako autorius, jo emocines būsenas.

„Piešinys savaime yra vertybė, nes nesistengi jame būti gražus, mielas, elegantiškas, tik toks, koks esi. Todėl manau, kad eskizuose ir piešiniuose yra labai daug meninės tiesos“, – sakė S.Eidrigevičius.

Šio ciklo piešiniams, pasak parodą atidariusios muziejaus direktorės Elżbietos Laskowskos, būdinga paprasta forma ir subtili, taupi meninės išraiškos kalba.

Antrasis piešinių ciklas forma panašus į pirmąjį ir atliktas ta pačia technika. Tai – 37 humoristinių ir erotinių piešinių rinkinys. Pagrindinė šio piešinių ciklo, kurį lydi įspėjimas „Parodoje eksponuojami erotinio pobūdžio darbai. Sprendimo, ar parodos objektus rodyti vaikams, priėmimas paliekamas tėvams arba globėjams“, tema yra grybavimas.

Šiame cikle S.Eidrigevičius atsiskleidžia kaip puikų humoro jausmą turintis menininkas. Parodos kuratorius Piotras Kułakas, pristatydamas ciklą „Grybavimas“, sakė, jog jame atskleidžiamos tokios temos kaip flirtas, meilinimasis ir panašiai, o intymiąsias kūno dalis piešiniuose keičia įvairiausi grybukai.

Per parodos atidarymą jos autorius taip pat atliko performansą, skirtą Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui. Piešdamas ant muziejaus sienos M.K.Čiurlionio ir savo paties portretą S.Eidrigevičius priminė, kad šiemet sukanka 110 metų, kai Varšuvos Markų priemiestyje mirė vienas žymiausių lietuvių dailininkų.

Parodą lydi S.Eidrigevičiaus piešinių katalogas, kurio leidimą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.

E.Lipińskio karikatūrų muziejuje Varšuvoje eksponuojamą S.Eidrigevičiaus piešinių parodą bus galima apžiūrėti iki rugsėjo 5 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.